Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sen 2018 har det tagits prover på ren i Sverige, för att se om man hittar CWD eller avmagringssjukan som den också kallas. Men ingen ren har haft sjukdomen. Nu ska EU gå igenom resultaten. Foto: Anna-Karin Niia/SVT Sápmi

Mer än 5000 renar testade för CWD – ingen ren har haft sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra år har man tagit prover på hjortdjur för att se om CWD, avmagringssjukan, finns i Sverige. Nu avslutas provtagningarna och resultatet skickas till EU. Ingen ren har påträffats med CWD.

Det var 2016 som det första fallet av CWD, Chronic Wasting Disease eller avmagringssjukan som den också kallas, hittades hos vildren i Norge. Sen 2018 har Jordbruksverket tillsammans med SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, tagit prover på hjortvilt, enligt de krav som EU ställde för övervakningen.

Provtagningen skulle först pågå under tre år, men ett år lades till för större chans att uppnå målet. Den 30 juni i år beslutade Jordbruksverket att provtagning av ren skulle bli obligatorisk. Alla samebyar i Sverige, totalt 51 stycken, skulle ta prover av 54 djur per sameby. Totalt skulle det ha varit 2754 renar som skulle ha provtagits nu i höstas, men målet uppnåddes inte. 

– Jag har förståelse för att alla renägare inte vill provta sina egna djur, även om de är avlidna, av etiska skäl. Vi är otroligt tacksamma för de samebyar som ansträngt sig och hjälpt till att ta prover, för varje enskilt prov är viktigt, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet. 

Ingen ren har hittills haft CWD

Totalt har det tagits prover på cirka 5400 renar sen 2018  i Sverige, enligt SVA, och ingen ren har haft avmagringssjukan. I Finland har det inte heller hittats CWD hos renar.

Efter nyår ska EU-kommissions expertmyndighet EFSA utvärdera siffrorna på de provtagningar man har gjort i Sverige på hjortdjur och komma med en rapport om vad övervakningen visar och hur CWD bör hanteras framöver.

– Syftet är att man dels ska förstå vad den här sjukdomen är, och hur den funkar: om den kan smitta vidare eller om den överhuvudtaget är smittsam. Efter det kommer EU att besluta om man ska föreslå en eventuell framtida övervakning av CWD, säger Maria Cedersmyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.