Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi. Foto: Fanny Larsson-Auna/Sameradion

Uranförbudet kan hävas – vill att kommunen har veto

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem års förbud kan regeringen häva uranstoppet.

Men Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi hoppas att kommunerna får bestämma själva.

– Jag förutsätter att det kommunala vetot kommer att finnas kvar, säger han till P4 Norrbotten.

För fem år sedan förbjöd riksdagen uranbrytning, efter förslag från den dåvarande regeringen.

Förbudet fick många runt Storsjön i Jämtland och Billingen i Västergötland, där fyndigheter finns, att dra en lättnadens suck.

Klimat

Men nu är Tidöpartierna i färd med att luckra upp förbudet igen. Alla fyra röstade mot det redan 2018 och förberedelser för att tillsätta en utredning pågår i klimat- och näringsdepartementet, enligt uppgifter till TT.

All uran importeras

Energi- och näringsminister Ebba Busch skriver i en kommentar att regeringen är ”öppna för och ser behovet av uranbrytning i Sverige”, samt att de ska återkomma i frågan.

I Sverige har det inte funnits någon urangruva sedan 1960-talet. All uran som används i kärnkraftsreaktorer importeras.

Sveriges tillgångar utgör cirka 27 procent av Europas urantillgångar, utifrån vad som är känt idag, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Vill att kommunen få sista ordet

I Arjeplog finns en av de största fyndigheterna i landet och kommunalrådet Isak Utsi (S) förutsätter att det kommunala vetot blir oförändrat om uranbrytning tillåts.

– Blir det en förändring så förutsätter jag att det kommunala vetot kommer att finnas kvar utifrån att människor som berörs i en kommun också är de som har något att säga till om, säger han till P4 Norrbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet