• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Författaren Alexis Wright som oväntat seglat upp som en favorit till att vinna Nobelpriset i litteratur 2024. Foto: Vincent Long/Pressbild

Urfolksförfattaren Alexis Wright kan vinna Nobelpriset i litteratur

Uppdaterad
Publicerad

Det går inte längre att spela hos internationella vadslagningsjätten Ladbrokes på att Alexis Wright får årets Nobelpris i litteratur.

Urfolksförfattaren har oväntat seglat upp som en av favoriterna till att tilldelas priset i år.

Alexis Wright tillhör Waanyifolket i Australien. Hela sin karriär har hon skrivit både skön- och facklitteratur med fokus på aboriginernas kamp och utmaningar.

I Norden har hennes författarskap inte väckt någon större uppmärksamhet. Det enda som exempelvis finns utgivet av henne på svenska är ett bidrag till en antologi som gavs ut av förlaget Tranan för 15 år sedan. Så det är med viss förvåning hon nu ses klättra på bettinglistorna inför torsdagens tillkännagivande av Nobelpristagaren.

Nobelpriset

– Orsaken är väl oftast att någon lagt ett stort bud som flaggats av Ladbrokes. Men om det är någon som har inside eller spekulerar vet man väl inte riktigt, säger Johannes Holmqvist, förlagschef på Tranan, till Expressen.

”Vill ta vår kultur in i framtiden”

I andra delar av världen är Alexis Wright däremot inget okänt namn. Tidigare i år blev hon den första författaren som någonsin vunnit det prestigefyllda Stella-priset två gånger. I år vann hon priset med sin 736 sidor långa roman ”Praiseworthy” som har hyllats stort av recensenter världen över.

Boken kretsar både kring urfolkets kamp och klimathotet.

– Jag tänkte när jag skrev den här boken på hur många människor säger till aboriginerna att vi måste bevara hoppet. Men jag tror inte att hopp kommer ta oss särskilt långt, sade hon själv om boken tidigare i år, enligt The Guardian.

Hon fortsatte:

– När du ser tillbaka på vår överlevnad här, som den äldsta levande kulturen, så tror jag inte att vårt folk genomlevde alla de här tusentals åren bara genom att sitta ner och hoppas. Det finns en väldigt stark vilja att överleva och ta vår kultur vidare in i framtiden.

Flera tunga favoriter

Nobelpriset i litteratur tillkännages klockan 13 på torsdagen. Bland favoriterna hos spelbolagen finns även kinesen Can Xue, Wrights landsman Gerald Murnane och Salman Rushdie.

Nobelpriset i litteratur har genom åren omgärdats av spekulationer om att mottagaren läcker ut i förväg och flera spelbolag har därför slutat erbjuda spel på vem som vinnaren.

Kulturnyheternas litteraturredaktör Johan Scheéle. Interiör från Börshuset i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturnyheternas litteraturredaktör Johan Scheéle förklarar processen bakom Nobelpriset i litteratur. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset

Mer i ämnet