På uppdrag av Svenska kyrkan har Göran Enander utrett hållbarheten i Svenska kyrkans skogsbruk.
I utredningen, som presenterades i september, kom han med flera konkreta förslag. Svenska kyrkans skogsbruk skulle leva upp till urfolksrättens principer. En femtedel av skogsarealen skulle skyddas för biologisk mångfald och kolinlagring. En tredjedel skulle ställas om för naturnära skogsbruk.
Förändringarna skulle enligt beräkningarna kosta kyrkan motsvarande 100 miljoner kronor per år i minskade intäkter.
Sedan dess har utredningen varit ute på remiss.
”Har inte varit sakligt”
Men när församlingarna under remisstiden tagit del av innehållet så har utredningen kompletterats med tre alternativa utredningar som kyrkan beställt av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Det har fått Enander att reagera. I brevet till kyrkostyrelsen och biskoparna i Svenska kyrkan kommer han med hård kritik mot processen. Han skickar brevet med ”tungt hjärta”, skriver han.
”Det som framförts på remissmöten som flera stift anordnat har inte varit sakligt eller ens sanningsenligt, enligt flera av de rapporter som nått mig”, skriver han i brevet.
Han fortsätter:
”Förslagen vantolkas, överdrivs och i vissa delar dras slutsatser som inte bygger på de förslag som faktiskt lämnats av utredningen. De alternativa konsultrapporterna används som ”bevis” för det som anförs”.
Han misstänker att anställda inom Svenska kyrkan medvetet överdriver konsekvenserna av att genomföra hans förslag för att stoppa utredningen från att bli verklighet.
”Intressant beslut”
Enander ifrågasätter även hur de nya SLU-rapporterna kommit till. Han hänvisar till den ideella ”Supermiljöbloggen” som tagit del av mejlkorrespondens mellan kyrkan och SLU. Där framgår det, enligt bloggen, att kyrkan ”genom subtila hot” om indraget forskningssamarbete uppmanat universitetet att åta sig uppdraget.
Wanja Lundby-Wedin, vice ordförande i kyrkostyrelsen, förstår att Enander reagerar.
– Det har blivit en del kritik mot utredningen från framför allt de som är skogsförvaltare inom Svenska kyrkan. Jag tycker att det är olyckligt att det har blivit så, säger hon.
Hon understryker däremot att det inte är de anställda som kommer fatta besluten i slutändan utan de förtroendevalda.