Den arkitektritade sametingsbyggnaden. Foto: Sametinget

Väljarna oeniga om parlamentsbyggnadens placering

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets väljare ger inget enhälligt svar på var de vill att parlamentsbyggnaden ska vara. Det framkommer i den väljarundersökning som Mittuniversitetet genomförde under senaste sametingsvalet, rapporterar SR Sameradion.

En av frågorna var att var vill väljarna att Sametingets parlamentshus ska placeras. Av de närmare 700 som svarade ville 35 procent att den ska till Kiruna, 28 procent till Östersund, 15 procent Vilhelmina och resten andra alternativ.

2019 beslutade Sametinget Östersund som parlamentsbyggnadens placeringsort även om man två gånger tidigare beslutat att den ska placeras i Kiruna. Den arkitektritade byggnaden var också utformad efter en tomt i centrala Kiruna men på grund av gruvans utbredning och stadsflytten drog det ut på tiden att hitta en annan lämplig plats för parlamentshuset. Det gjorde att Sametinget började se sig om efter en annan placeringsort och Östersund vann bland alternativen.

Inget stöd för någon ort

Ragnhild Nilsson, lektor vid Mittuniversitetet säger att väljarundersökningen visar att det inte finns något enhetligt stöd för någon placeringsort för Sametingets parlamentsbyggnad.

– När man fattade beslutet tog politikerna hänsyn till en mängd olika faktorer och kanske inte vad väljarna tyckte, för de visste man väl inte eftersom man inte hade ställt den frågan. Men jag tycker att det ändå är viktigt att ta hänsyn till vad väljarna tycker, säger Ragnhild Nilsson som menar att det är viktigt att väga in andra parametrar också innan parlamentshuset byggs.

Östersunds kommun arbetar vidare för att få Sametingets parlamentsbyggnad. På samernas nationaldag 6 februari lämnade kommunens mark- och exploateringschef Bengt Gryckdal in en projektansökan om planbesked till stadsarkitekten Maria Broberg. Handläggningstiden brukar vara omkring fyra månader, om den beviljas kan detaljplanearbetet påbörjas.

Ingen finansiering klar

En av frågorna som måste lösas är finansieringen av byggnaden och det beskedet måste komma från regeringen och Statens Fastighetsverk.

– Östersunds kommun står redo att göra allt vi kan för att underlätta processen och ser nu därför till att detaljplanearbetet kan påbörjas, säger Effie Kourlos Östersunds kommunalråd (C) och samepolitisk talesperson, på Östersunds kommuns hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.