Europadomstolen i Strasbourg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vapstenmålet pågår för fullt i Hovrätten för Övre Norrland. Samtidigt flaggas det för att frågan vid en förlust kan dras ända till Europadomstolen. Foto: SVT

Vapsten-mål kan hamna i Europadomstolen: ”Beredda på det”

Uppdaterad
Publicerad

Hovrättsförhandlngarna om rätten till renskötsel i Tärnaby- och Lyckseleområdet – det så kallade Vapsten-målet – fortsatte på tisdagen i hovrätten. Båda parter har gjort sin sakframställan, och redan nu flaggas det för att frågan kan föras till högsta instans vid en förlust. 

– Vi är beredda att gå till Europadomstolen, säger Jan Södergren, ombud för Vapstens lappby.

Hovrättsförhandlingarna, i detta juridiskt intressanta mål, beräknas pågå i Umeå till och med torsdag.  

När frågan avgjordes av Lycksele tingsrätt förra sommaren, fick Vapstens sameby ensamrätt till att bedriva renskötsel i området.  

”Vi har goda förhoppningar”

Lappbyns juridiska ombud Jan Södergren tror sig dock kunna ändra på detta i hovrätten. 

– Vi har goda förhoppningar och det ser bra ut ur bevishänseende också. 

Om ni inte vinner och tingsrättens dom står fast. Hur långt är ni beredda att driva frågan? 

– Oavsett utgång, så kommer någon att överklaga till Högsta domstolen. Sedan får man ju se om HD tar upp fallet. Vi är beredda att gå till Europadomstolen om vi förlorar hela vägen, säger Jan Södergren till SVT Sápmi. 

I tvångsförflyttningens spår

Rättegången handlar om konsekvenserna av tvångsförflyttningen av samer från Karesuandoområdet i början av 1900-talet. Samerna tvångsförflyttades till sydligare delar av Sápmi, och ättlingarna till dem är i dag medlemmar i Vapsten sameby.  

Mot dem i rätten står Vapsten lappby, som består av ättlingar till de sydsamer som bedrev renskötsel i området, när tvångsförflyttningarna skedde. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.