Vinterns tuffa val – olika vägar för att rädda renar från att svälta ihjäl

Uppdaterad
Publicerad

Ett minskat bete under vintrarna på grund av exploatering och klimatförändringar gör att renskötare tvingas fatta svåra beslut för att renarna ska överleva.  

– Det är ingen spikrak väg, besluten kan svaja hit och dit. Sen kan du ta ett beslut som du får dras med resten av ditt liv, säger renskötaren Rickard Länta i Dokument inifrån: Arvet och tystnaden.

Det blir allt svårare för renar att hitta bete under vinterhalvåret. Renskötare har olika strategier för att hjälpa sina hjordar att överleva. Det kan handla om att flytta renhjorden till marker där konkurrensen om betet är mindre, stödutfodra renarna i skog eller hage – eller att inte göra någonting utan helt enkelt förlita sig på renarnas egen kapacitet att klara sig. Alla strategier har sina för- och nackdelar. 

– Några års dåliga beslut så är din renhjord borta. Hips vips så är den borta. Det kan ta ett halvt mansliv att bygga upp en renhjord men du raserar den på två-tre år, säger Rickard Länta.   

Oro över renarnas beteende 

I samebyn som Rickard Länta tillhör har man bara hållit på med stödutfodring i ungefär tio år, enligt hans uppskattning, så de vet inte något om de långsiktiga effekterna ännu. Det finns generellt en oro att stödutfodring i fält gör att markerna slits hårdare och renarnas beteende förändras. I klippet nedan berättar Jessica och Annica Läntha och deras kusin Leif Länta, som valt helt olika strategier, om hur de upplever att deras renar påverkas.

Se de två första avsnitten av Dokument inifrån: Arvet och tystnaden på SVT Play. Sista och tredje avsnittet publiceras på onsdagen den 22 december och visas i SVT1 samma dag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.