Sverigedemokraternas två nyvalda ledamöter i Europaparlamentet, Kristina Winberg och Peter Lundgren, flankerar partiledaren Jimmie Åkessonö. Foto: Bertil Ericson/TT

SD på väg bli grupplöst i parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kan vara på väg att bli utan grupp i Europaparlamentet. Samtidigt har deras favoritsamarbetspartner, Dansk Folkeparti, tagits emot i en ny partigrupp.

De två partierna Dansk Folkeparti och finska Sannfinländarna har bytt partigrupp i Europaparlamentet och tillhör nu gruppen ECR, som domineras av brittiska konservativa regeringspartiet Tories .

Tidigare tillhörde de två partierna EFD-gruppen som har ett annat brittiskt parti som dominerande kraft, nämligen högerpopulistiska Ukip (United Kingdom Independence Party).

EU-valet 2014

Samtidigt berättar Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen att SD i dag lämnar in en formell anmälan till de två grupperna ECR och EFD.

Enligt SD:s pressansvarige Martin Kinnunen är det EFD som man mest hoppas på.  

– Vi har inte haft några kontakter med Tories. Vår ansökan till ECR är mera av principiell natur, säger han.

Ukip skeptiskt

Ukip har tidigare uttalat sig skeptiskt mot Sverigedemokraterna. Så sent som i förra veckan sade partiledaren Nigel Farage till Svenska Dagbladet att samarbete med SD är osannolikt.

Men det är inget Martin Kinnunen låter sig avskräckas av.

– Det har förekommit rapporter i medierna men vi har inte fått några sådana signaler, säger han till SVT.

Om ingen av de två grupperna accepterar SD som medlemmar blir partiet grupplöst i Europaparlamentet, vilket bland annat ger mindre talartid och mindre ekonomiskt stöd från parlamentet.

– Men det skulle inte vara någon katastrof. Man får ju till exempel personal och kan även få plats i utskott. Vi räknar med att få inflytande ändå, säger Martin Kinnunen.

Det har tidigare talats om SD vill tillhöra den partigrupp som franska Nationella Fronten under ledning av Marine Le Pen försöker bilda, men det är enligt Martin Kinnunen inte aktuellt.

Fakta: Partigrupperna i EU

* De flesta av EU-parlamentets ledamöter sitter i någon av de olika partigrupperna, för att på så vis få större inflytande och tyngd, exempelvis vad gäller fördelningen av platser och positioner i de 22 utskotten.

 * Störst i parlamentet är kristdemokratiskt konservativa EPP med drygt 200 ledamöter, före socialdemokratiska S&D på cirka 190. Bakom liberala Alde med drygt 60 mandat väntas fyra någorlunda jämnstora grupper formera sig: De gröna/EFA, vänstergruppen GUE/NGL, EU-skeptiskt konservativa ECR och EU-fientligt konservativa EFD. Franska Nationella fronten hoppas även kunna skapa en nationalistisk grupp, EAF.

 * Minst 25 ledamöter från minst sju länder krävs för att starta en grupp. De som inte vill eller kan enas om grupptillhörighet blir grupplösa. Senast den 24 juni vill EU-parlamentet ha besked om vilka grupper som de invalda partierna har enats om.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2014

Mer i ämnet