Glyfosat är den aktiva substansen i världens vanligaste bekämpningsmedel, där Roundup är det överlägset mest använda och kända. I Sverige är det förbjudet att spruta glyfosat på grödor under växtperioden. Men i andra länder är det tillåtet med besprutning precis före skörd.
Det är ett omstritt bekämpningsmedel. 2015 klassificerade världshälsoorganisationen WHO glyfosat som troligen cancerframkallande, men EU:s expertmyndigheter har avfärdat larmet.
Under gränsvärdena
SVT Nyheter har tillsammans med test- och researchföretaget Testfakta valt ut 15 importerade livsmedel som är vanliga på de svenska matborden och skickat dem till livsmedelslaboratorium för analys.
Testet visade på spår av glyfosat i sju av de 15 testade varorna. Det rör sig om röda och gröna linser, Bran-flakesflingor från två olika märken, knäckebröd med sesam, flerkornsflingor och kikärtor. I samtliga fall låg nivåerna under de tillåtna gränsvärdena. Maten är odlad i olika länder i Europa, Kanada och Argentina.
Används före skörd
På Kemikalieinspektionen är man inte förvånad över testresultatet. Det beror på den generösa användningen av glyfosat nära inpå skörd, som inte är tillåten i Sverige.
– Vi påvisar inte glyfosat i svenska livsmedel. Däremot så visar ju den här undersökningen att det förekommer resthalter i produkter från andra länder, säger Peter Bergkvist, utredare på Kemikalieinspektionen.
Är det ett problem att äta glyfosat?
– Det är av försiktighetsskäl som de här begränsningarna har införts ursprungligen. Den allmänna uppfattningen är ju att man ska begränsa riskerna så långt det är möjligt. Och onödiga risker bör man eliminera. Och det är så vi har hanterat det i Sverige, säger Peter Bergkvist.
Livsmedelsverket anser att det inte finns någon anledning till oro.
– Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Annelie Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Hon pekar på bedömningen att rester av glyfosat är riskfria att konsumera så länge de inte överstiger de tillåtna halterna.
Förbjudet inom ekologiskt jordbruk
Glyfosat är giftigt för vattenlevande organismer, det stör ekosystem och slår ut biologisk mångfald. I Sverige får glyfosat användas på våren före sådd och på hösten efter skörd. Inom ekologiskt jordbruk är det helt förbjudet.
– Om man vill undvika glyfosat eller andra bekämpningsmedelsrester så ska man välja ekologiska livsmedel. I det här fallet om man vill undvika just glyfosat så kan man välja svenska livsmedel med gott samvete, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen.
De testade livsmedlen
15 importerade livsmedel testades av Eurofins livsmedelslaboratorium i Lidköping.
Sju av dessa innehöll spår av glyfosat, men i samtliga fall var värdena under gränsvärdet. Dessa livsmedel var:
- Risenta, Röda linser (ursprungsland Kanada)
- Risenta, Gröna linser (ursprungsland Kanada)
- Kellogs, All Bran, bran flakes (ursprungsland Storbritannien eller Spanien)
- Nestlé, Cheerios Multigrain (ursprungsland Europa)
- Wasa, Knäckebröd delikatess Sesam (ursprungsland Tyskland)
- Eldorado, Torkade kikärter (ursprungsland Argentina)
- Garant, Bran Flakes (ursprungsland Europa)
Dessa testade livsmedel innehöll inga spår av glyfosat:
- Goo Green, Gröna linser (ursprungsland Kanada)
- Barilla, pasta (ursprungsland Nordamerika, Frankrike eller Australien)
- Anamma, Vegofärs (ursprungsland Europa eller USA)
- Santa Maria, Mini-tortilla (ursprungsland Storbritannien)
- Zeta, Svarta bönor (ursprungsland USA)
- Nestlé, Fitness flingor (ursprungsland Europa)
- Ica, Musli frukt och torkade nötter (ursprungsland Tyskland)
- Coop, Crunchy naturell, granola (ursprungsland Europa)
Så säger Livsmedelsverket om glyfosat
Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket:
– Det finns tyvärr ingen mat som är helt fri från gift eller andra oönskade ämnen, vare sig det är ekologiskt eller konventionellt framställt. Det beror på att vissa gifter finns i naturen, ämnen som människan eller naturen skapat (exempelvis koffein i kaffe, solanin i potatis, kumarin i kanel, nikotin i tobak), eller finns naturligt i miljön, som till exempel tungmetaller i jorden som växter kan ta upp vid odling.
– Vi kan inte informera konsumenter om alla ämnen i maten som skulle kunna innebära en risk, bara bekämpningsmedel finns det hundratals av. Mögelgifter, som kan vara mycket giftiga, kan bildas vid odling eller lagring av livsmedel.
– Andra ämnen som kan vara skadliga, exempelvis akrylamid och PAH:er, bildas vid tillagning. Även vissa näringsämnen som är livsviktiga kan vara skadliga om man får i sig dem i för höga doser (till exempel vitamin D och jod).
– Därför har vi ett system med gränsvärden eller råd till konsumenter som gör att vi kan minska hur mycket oönskade ämnen vi utsätts för och hantera de gifter som finns naturligt i vår vardag. Det är inte många konsumenter som har tillräckliga kunskaper för att på egen hand kunna veta vad de skulle göra med informationen, eller hur man väger olika risker mot varandra. Därför måste man förlita sig på experter som har en bättre helhetsbild.
– När det gäller Sveriges begränsning av användningen av glyfosat så har Livsmedelsverkets bedömning alltid varit att resterna i livsmedel inte innebär en risk för konsumenter vid de tillåtna halterna.
Så gjorde vi testet om glyfosat i importerad mat
Vi ville göra ett stickprov för att se i vilken omfattning glyfosat förekommer i importerat livsmedel. Testet är utfört av Eurofins livsmedelslaboratorium i Lidköping.
Hur gjordes urvalet?
Vi ville undersöka importerade livsmedel som vi vet blir besprutade med glyfosat. Vi valde varumärken som är välkända och säljs i de flesta butiker. Eftersom vi gjort en mindre stickprovsundersökning på 15 varor ville vi sprida produkterna så mycket som möjligt.
Vi har testat så många frukostflingor som möjligt eftersom det är något som många människor äter mer eller mindre varje dag .
Baljväxter som linser och kikärtor testade vi eftersom de ofta sprutas med glyfosat.