• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Svenska klädkedjor stoppar angoraullen

Uppdaterad
Publicerad

Kläder av angoraull tas nu bort från flera svenska klädkedjors utbud efter avslöjandet om att kaniner plågas för att kunna framställa klädesplagg av angora.

Kaniner skriker av rädsla medan de binds fast och får sin päls bortryckt. Den internationella djurrättssorganisationen Petas dokumentation över hur kaniner i Kina utsätts för plågsam behandling har väckt upprörda reaktioner idag.

De svenska klädkedjorna Gina Tricot, MQ och Acne har nu bestämt sig för att sluta sälja kläder med angoraull. Gina Tricot skriver i ett pressmeddelande:

Kaniner plågas för att bli angora

”Den senaste uppmärksamheten i frågan har fått oss att se över om de befintliga kontrollsystemen i textilbranschen verkligen räcker till för att vår policy skall efterlevas. Vår slutsats är att så inte är fallet.”

90 procent från Kina

Gina Tricot har därför bestämt sig för att sluta köpa in angora. Detsamma gäller dun, fjäder och läder. Dock kommer de plagg som redan nu finns i Gina Tricots lager fortsätta att säljas till de tar slut. Lindex kommer fortsätta sälja angora, men stoppar importen från just Kina.  Acne och MQ har dock bestämt sig för att dra in kläder med angoraull med omedelbar verkan.

”Att vi nu stoppar alla inköp av plagg med angoraull görs för att tydligt skicka signalen om att denna form av pälsindustri måste upphöra”, skriver MQ i ett pressmeddelande.

Även Nordiska Kompaniet, NK, vill att alla butiker i varuhuset tillfälligt ska sluta sälja angoraull.

– Vi har rekommenderat alla butiker att ta bort alla angoraprodukter, det tills att vi fått besked från våra leverantörer, säger Erika Wigge, PR-ansvarig på NK till SVT.

H&M stoppar

Sent på eftermiddagen meddelade även H&M beslut om produktionsstopp. Plockning är inte en tillåten metod enligt företags produktionspolicy.

– Vi har gjort egna kontroller regelbundet hos kaninuppfödarna. Nu kommer vi att påskynda ytterligare inspektioner hos våra underleverantörer för att säkerställa att vår policy efterlevs, säger presschef Camilla Emilsson Falk till TT.

– Vi kommer också att stoppa all produktion av angoraprodukter omedelbart tills vi kan säkerställa att vår policy efterlevs. Det här är ingenting vi har upptäckt i våra tidigare kontroller.

De beslutade nya inspektionerna ska ske inom några veckor.

Även ministern reagerar

”Jag tycker det är fullständigt oacceptabelt att behandla djur på det där sättet och det är förbjudet i Sverige. Jag hoppas att svenska butikskedjor tar sitt ansvar och inte köper in dessa produkter och att konsumenter därtill använder sin konsumentmakt och ställer krav i butiken så att vi får ett stopp på det här”, skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson i en kommentar till TT.

På organisationen Svensk handel anser man att branschen tar ansvar för djurrättsfrågan.

– Branschen tar avstånd från alla former av djurplågeri och har ofta lagt in det i sina policies och i kraven på sina leverantörer att de ska ha koll bakåt i kedjan. Flera stoppar nu sina leveranser och går till sina leverantörer för att se hur det ser ut, säger Maria Sandow, som är chef för utrikesenheten på Svensk handel.

Men enligt Maria Sandow, är det ingen lätt uppgift att ta reda på hur angoran produceras.

– När det ligger så långt bak i leveranskedjan är det nästintill omöjligt att ha koll hela vägen tillbaka. De måste lita på att de krav de ställer levs upp till, men det är jättesvårt, säger Maria Sandow.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaniner plågas för att bli angora

Mer i ämnet