Foto: TT/SVT

SVT-chefen: 1 miljon kronor finns inte i vår budget

Uppdaterad
Publicerad

På SVT Nyheter finns inte en miljon kronor för att begära ut hela Palme-utredningen trots att man ser ett gigantiskt allmänintresse för materialet. Det säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på Riksnyheterna.

Nu hoppas hon att medier kan gå ihop för att dela kostnaderna.

– Jag skulle gärna ha samtal med fler mediechefer om det finns en möjlighet att få ut hela detta material, säger Charlotta Friborg.

I onsdags meddelades att förundersökningen om Palme-mordet läggs ned. Därmed finns den tillgänglig för allmänheten att begära ut. Men den är gigantisk och därför blir kostnaden även den enorm.

Polisen skriver att man uppskattar att det kostar en miljon kronor för den som vill ha ut hela den 500 000 sidor stora förundersökningen.

Besked om Palmemordet

För dyrt

På SVT Nyheter är man givetvis väldigt intresserade av att kunna ta del av utredningen som lades ned med många frågor olösta.

– En miljon kronor är inte något vi har i vår budget för att köpa ut kopior av offentliga handlingar. Jag har inte de pengarna, säger SVT:s ansvarige utgivare för Riksnyheterna, Charlotta Friborg.

– Men jag tycker det finns ett gigantiskt allmänintresse och tycker att det vore ett viktigt demokratiprojekt att Palme-utredningen tillgängliggjordes för journalister och i andra hand allmänheten.

Förstår inte kostnaden

– Jag är förvånad över summans storlek eftersom det under presskonferensen sades att Palme-utredningen har digitaliserats, säger SVT:s Charlotta Friborg.

– Skulle kostnaden fördelas på fler så kanske det är lättare att hantera den. Det skulle vara intressant att se på möjligheten, att för flera redaktioner, slå sig samman. Jag skulle gärna ha samtal med fler mediechefer.

Huvudbry för flera medier

Frågan om den höga kostnaden ställer till huvudbry för andra än SVT Nyheter.

– Vi har diskuterat men inte bestämt något. Det är mycket pengar och sedan ska omfattande journalistiska resurser också avsättas, säger Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz till SVT Nyheter.

På Expressen utesluter man inte någon form av samarbete.

– Vi utesluter egentligen inga samarbeten eller arbetsmetoder inom rimliga gränser, säger Magnus Alselind, redaktionschef, Expressen till SVT.

”Måste vara pragmatiska”

Och på Aftonbladet är man öppen för att hitta lösningar för att media ska få tillgång till materialet.

– Just nu måste vi vara pragmatiska och öppna för alla lösningar, säger Martin Schori, chef för Gräv & Story på Aftonbladet.

Om inte en uppgörelse med andra mediehus kan göras så hoppas Charlotta Friborg att materialet ändå kan komma allmänheten till dels i slutändan.

– Riksarkivet skulle kunna se till att materialet finns tillgängligt, tycker Friborg.

Andra mediehus om kostnaden för Palme-utredningen

Magnus Alselind, redaktionschef, Expressen

– För den undersökande journalistiken är det naturligtvis en oerhört viktigt uppgift att granska utredningen och Palmeåklagarens slutsats om Stig Engström. Exakt hur vi arbetar med den granskningen kan vi inte kommentera av käll- och konkurrensskäl, men för oss är det högst angeläget att ta del av förundersökningen och då utesluter vi egentligen inga samarbeten eller arbetsmetoder inom rimliga gränser.

–  Förutom granskningen av Krister Peterssons beslut om Stig Engström, kommer ju utredningen att vara en fantastisk nutidshistoria om det moderna Sverige men också rimligen rymma en rad andra enskilda nyheter om myndigheter och andra makthavare. 

– Kostnaden är naturligtvis en faktor som alla redaktioner får överväga, men största hindret på vägen just nu är ju tidsåtgången i sekretessprövningen, men å andra sidan har ju detta med rätta varit en dominerande nyhet i 34 år och kommer säkerligen vara av intresse även om de veckor eller månader sekretessprövningen dröjer.

Caspar Opitz, redaktionschef, Dagens Nyheter

– Vi har diskuterat men inte bestämt något, mycket pengar och sen ska omfattande journalistiska resurser också avsättas.

Kan ni tänka er ett samarbete för att minska kostnaden?

– Det skulle kunna vara intressant, men det är inget vi diskuterat än.

Martin Schori, Chef för Gräv & Story, Aftonbladet

Är Aftonbladet beredd att betala 1 miljon kronor?

– Det är för tidigt att ge ett definitivt svar. Det är en stor kostnad och något vi måste prata mer om internt.

– Vi kommer att arbeta för att materialet på ett eller annat sätt ska göras tillgängligt och även genomgå en journalistisk granskning.

– Det är viktigt, inte minst för att det fortfarande finns en del centrala frågor som utredarna inte kunnat svara på. Att granska rättssystemet och polisen är en stor del av medias roll och funktion. Att det utöver en juridisk process även kan behövas en journalistisk granskning har vi sett många exempel på genom åren.

– Det är mycket pengar och frågan är om något mediehus klarar av att bära den kostnaden ensam i det här läget. Det är en tuff situation för media överlag med många strukturella förändringar, samtidigt som Corona-krisen slagit hårt mot alla.

Kan ni tänka er ett samarbete för att minska kostnaden?

– Det är vi absolut något vi kan tänka oss. Just nu måste vi vara pragmatiska och öppna för alla lösningar.

Anna Careborg, Svenska Dagbladet

Intressanta frågor – dock inget jag hunnit ta ställning till ännu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet