Folkhälsomyndigheten har länge avrått antikroppstester för enskilda med motiveringen att kunskaperna kring en eventuell immunitet har varit för dåliga.
På torsdagen meddelade regeringen att man ämnar införa en bred antikroppstestning där privatpersoner ska kunna få svar på om man haft covid-19 eller inte. I samband med det ger också Folkhälsomyndigheten ett nytt besked – antikroppar ger immunitet.
– Kunskapsutvecklingen har gått vidare. Vi vet mer och mer och i dag tror vi oss veta att man blir immun efter en genomgången infektion, precis som för många andra infektionssjukdomar, säger Anders Tegnell.
Oklart om immuna smittar
Men, bara för att en person har utvecklat antikroppar och därmed är immun mot smitta, är det inte säkert att den personen inte smittar andra. Det är med andra ord fortsatt oklart om man som immun till exempel kan träffa äldre anhöriga.
– En immunitet är inte alltid plus eller minus. Man kan tänka sig att man får ett bättre eller sämre skydd. Eller att det finns risk för att man tar med sig smitta. Vi vet heller inte hur länge den här immuniteten varar, säger Tegnell.
Folkhälsomyndigheten har nu fått i uppdrag av regeringen att titta på vad den här immuniteten betyder. Myndigheten kommer också inom kort kommer att ange tydligt vilka krav som ställs på de tester som nu ska genomföras.