Sveriges och Finlands väg in i Nato har inte varit friktionsfri. Det krävs konsensus bland alla medlemsländer för att släppa in nya länder, och trots intensiva samtal de senaste veckorna har Turkiets nej stått fast.
Turkiet har anklagat både Sverige och Finland för samröre med bland annat PKK, och ställt en rad krav för att godkänna ländernas Natoansökningar.
Turkiet har sagt att de skulle kunna förhindra inträdet i ett år. Men den före detta toppdiplomaten Kurt Volker, som bland annat varit USA:s Natoambassadör, ser optimistiskt på att en överenskommelse kommer nås före Natotoppmötet i Madrid i slutet av månaden.
– Förhoppningsvis får vi ett ja, och förhoppningsvis får vi det i närtid. Det gäller bara att säkerställa att Sverige, Turkiet och andra Natoländer delar uppfattning om vad vi gör tillsammans som en säkerhetsgemenskap, säger Kurt Volker i Agenda.
För att komma framåt med Sveriges och Finlands Natoansökningar har försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg bjudit in Sverige, Finland och Turkiet till ett möte i Bryssel på måndag. På mötet ska Turkiets ”oro för säkerheten” diskuterats.
Kurt Volker menar att Turkiet har ”legitima intressen som behöver adresseras”. Men han han tror samtidigt att samtalen som förs mellan parterna kommer ge positiva resultat.
– Sverige och Turkiet delar en uppfattning som motsätter sig terrorism. Så det handlar om att se till detaljerna och att alla förstår varandra.
USA kan göra mer
Det är viktigt för USA att Sverige och Finland kommer med i Nato, menar Kurt Volker. Han tror att amerikanerna jobbar tyst bakom kulisserna för att påverka Turkiet i rätt riktning.
Men det skulle gå att göra mer, säger Volker och och pekar på dispyten mellan USA och Turkiet angående anskaffning av amerikanska stridsflygplan.
– Turkiet var på väg att få köpa F35 vilket är vårt mest avancerade stridsflygplan. Men sen förvärvade de det ryska luftförsvarssystemet S400 som vi ser som oförenligt för ett land att ha samtidigt. Så vi stoppade försäljningen.
– USA behöver prata med Turkiet på samma sätt som att Sverige behöver göra det. Det måste gå att få till en bättre lösning här.