En person sänker värmen på sitt element.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När är det för kallt inomhus och vilka ska undvika att sänka inomhustemperaturen? Hör kardiologen Petter Ljungman om hälsoriskerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Forskaren varnar för väldigt kalla hem: ”Då ökar hälsorisken”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har uppmanat hushållen att spara el och tipsat om att sänka inomhustemperaturen. Men hur kallt kan man egentligen ha det hemma – utan att inte riskera att hälsan drabbas? SVT Nyheter har pratat med en kardiolog och forskare som varnar för att sänka temperaturen allt för mycket.

Det var i förra veckan som regeringen höll en pressträff med en uppmaning till hushållen om att spara el.

– Två procent av den totala elanvändningen i Sverige motsvarar cirka 3 TWh. Det är ungefär lika mycket som vi kan spara tillsammans genom att sänka temperaturen inomhus med en grad, sade Ebba Bush (KD), energi- och näringsminister.

Kanske är du en av dem som sänkt temperaturen den senaste tiden och förstärkt med underställ och innetofflor. När SVT ställde frågan till politiker om hur varmt de har det hemma, svarade flera att termometern visar 18 grader eller kallare.

”Skulle inte rekommendera”

Henrik Vinge (SD) var den som svarade att han har det kallast av alla och uppgav att han inte har varmare är 15 grader hemma. Men när övergår energisparande i hälsorisk? Så här svarar Petter Ljungman, kardiolog och docent i miljömedicin på Karolinska institutet:

– Jag skulle inte rekommendera någon att ha 15 grader hemma. Ur ett hälsoperspektiv så kan jag inte säga att det finns stöd för att man ska ha så kallt hemma, säger han.

Socialstyrelsen slår i en rapport från 2005 fast att det finns vetenskapligt stöd för att låga temperaturer kan ha negativa hälsoeffekter, framförallt när det gäller hjärt-kärlsjukdomar.

– Man får högre blodtryck. Man kan öka risken för att få stroke och hjärtinfarkt, säger Petter Ljungman. 

Men var går egentligen gränsen för en hälsosam inomhustemperatur? I klippet svarar Petter Ljungman på tre frågor om värme och kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.