Tre frågor om potentiella fastighetskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsbolagen måste betala av på lån till ett värde av 500 miljarder kronor fram till år 2026. Riskerna för en fastighetskris stiger för varje räntehöjning.

När fastighetsbolagen får problem kan hela samhället drabbas, som under 90-talets fastighetskris. Då byggdes det tomma kontorshus på spekulation, som förblev tomma.

Då drabbades alla svenskar genom nedskärningar i välfärden, när bankerna som lånat ut pengarna till fastighetsfesten föll, och sedan räddades av staten.

Idag är det en brist på pengar som skrämmer och det handlar om gigantiska summor.

Så kallade obligationslån för 100 miljarder kronor ska betalas av – varje år – fram till 2026 när de förfaller. Totalt handlar det om 500 miljarder, enligt kreditvärderingsinstitutet Moodys.

Fastighetsbolagen har nämligen precis som många överbelånade privatpersoner tagit extra mycket lån utan säkerhet vid sidan om banklånen. Det var inget problem när räntan var en procent. Men nu när räntan hamnat på uppåt sju procent så har det blivit tvärstopp i den penningkranen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.