Amerikas nya revolution

Uppdaterad
Publicerad

För bara några veckor sedan visste knappt någon vilka de var. Men nu växer sig den amerikanska Occupy Wall Street-rörelsen allt starkare och sprider sig dessutom runt hela USA.

Gripandet av 700 demonstranter under en protestmarsch på Brooklyn bridge i helgen har gett Occupy Wall Street än mer uppmärksamhet och när demonstrationerna i dag går in på sin tredje vecka pekar mycket på att rörelsen är här för att stanna.

-Varje gripande ger oss 100 nya anhängare säger Alexander Holmes, till Huffington Post.

Occupy Wall Street

26-åring från Kalifornien planerar att bo kvar i demonstranternas provisoriska tältläger i Zuccotti Park i hjärtat av Manhattans finansdistrikt i minst en månad till.

I parken, som ockupanterna döpt om till Liberty Square (frihetstorget), har hundratals missnöjda amerikaner övernattat sedan protesterna startade den 17 september.

Och massgripandet på lördagen ser inte ut att avskräcka dem. På söndagen syntes bland annat nobelprisvinnaren och Bill Clintons tidigare ekonomiska rådgivare Joseph Stiglitz hålla ett improviserat tal till demonstranterna.

Även skådespelerskan Susan Sarandon och dokumentärfilmaren Michael Moore har tagit sig till Zuccotti Park för att visa solidaritet med demonstranterna.

Protesterna har också spridit sig till en rad andra amerikanska städer, som Boston, Los Angeles och Chicago (och fått allt mer utrymme i amerikansk ”mainstream-media”).

Ledarlös massa

Occupy Wall Street är än så länge en ledarlös rörelse. Tusentals personer har genomfört en rad fredliga demonstrationer mot i stort sätt allt de tycker är fel i dagens USA.

På uppropets hemsida skriver arrangörerna: ”Det enda som vi har gemensamt är att vi tillhör de 99 procent som inte längre tänker tolerera de resterande 1 procentens girighet och korruption”.

Man anser helt enkelt att den amerikanska allmänheten på ”Main Street” hamnat allt längre ifrån eliten på Wall Street. Att storföretagen betalar för lite skatt och att jättebankerna får räddningspaket som vanliga amerikaner aldrig skulle kunna drömma om.

De politiska idéerna kommer från olika delar av det liberala och socialistiska Amerika.

Och om president Barack Obama utmålas som antikrist av Occupy Wall Streets antites, Tea Party-rörelsen, är storföretagen och de superrika de främsta fienderna för de som protesterat i New York och runt om i USA de senaste veckorna.

Obamas sjukförsäkringssystem och fackliga och sociala rättigheter är några av de just nu heta politiska frågor som försvaras av demonstranterna på Wall Street.

På plakat och banderoller har man bland annat kunnat läsa”Wall Street is War Street””Tax the Filthy Rich” och ”America Wake Up!”.

Demonstrationerna har mestadels varit fredliga även om polisen har ingripit hårt vid ett antal tillfällen.

Tre unga kvinnor blev till exempel pepparsprajade av polis efter att de gripits. Händelsen filmades och en internutredning har satts igång av New York-polisen.

Nätet viktigt

Occupy Wall Street-rörelsen har hämtat sin taktik från den arabiska vårens revolutioner. Liksom i fallet Egypten och störtandet av Mubarak är internetaktivism en central del av protesterna och klungor av demonstranter hukandes över bärbara datorer har synts i Zuccotti Park, som blivit New York-demonstranternas eget Tahrir-torg.

Och allt startade på nätet i mitten av juli – med en uppmaning från den kanadensiska anti-konsumtion-organisationen Adbusters om att ockupera Wall Street. Människor lyssnade, en sajt skapades och planeringen drog igång.

Rörelsen fick sedan än större spridning när internet-aktivist-kollektivet Anonymous uppmanade sina följare att delta i protesterna.

Och precis som i Egypten är det är på internet som protesterna koordinerats. Genom livesändningar, diverse sajter och massiv närvaro på sociala medier har man satt igång en snöbollseffekt.

Information om protesterna har sedan samlats under twittertaggen #OccupyWallStreet och bilder från demonstrationerna finns att se på flickr och tusentals videoklipp har gjort tillgängliga på youtube.

Analoga kanaler har också använts, till exempel via flygblad och den egentryckta tidningen The Occupied Wall Street Journal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Occupy Wall Street

Mer i ämnet