Anhöriga samlades under tisdagen utanför fängelset i Tuluá i Colombia, när en polis läste upp namnen på de intagna som överlevt den dödliga branden. Foto: Juan Jose Horta/AP/TT

49 döda i fängelseupplopp i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

49 fångar har dött i ett fängelseupplopp i den colombianska staden Tuluá, rapporterar Reuters. Ytterligare minst 30 uppges ha skadats.

– Det är en tragedi, säger landets nationella fängelsedirektör, rapporterar Reuters.

Omkring 200 fångar ska ha befunnit sig på den aktuella fängelseavdelningen när upploppet bröt ut vid 02-tiden, lokal tid, natten till tisdagen i den colombianska staden Tuluá. Därefter ska en brand ha brutit ut.

Det är enligt Reuters ännu inte klarlagt vad som orsakat upploppet. Men enligt uppgifter till El Tiempo ska oroligheterna ha börjat i samband med ett flyktförsök.

Totalt ska 49 fångar ha dött och minst 30 skadats. Inga av de de döda ska vara vakter, uppger lokala myndigheter.

Enligt El Tiempo påminner händelserna om protesterna i La Modelo-fängelset i Bogotá 2020, då 24 intagna dog under protester där krav framfördes om coronaåtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.