Foto: TT

Abbas besök delar Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas besök i Sverige i dag har stort symbolvärde. De flesta palestinier är positiva, medan den israeliska regeringen är upprörd.

Mahmoud Abbas har besökt Sverige tidigare – men i dag är det första gången sedan Sverige erkände Palestina i oktober förra året.

Palestinierna jag träffade då uttryckte stor glädje och tacksamhet mot Sverige och många sade att beslutet gav palestinierna hopp. Nu säger palestinierna att det är bra att Mahmoud Abbas är i Sverige, men de frågar sig också: Kommer det leda till något?

Sverige erkänner Palestina

Erkännandet splittrar

Vanliga palestinier, både på Västbanken och Gaza, ser erkännandet och besöket som ett steg i rätt riktning och de hoppas att fler länder följer efter – speciellt hoppas de på betydande EU-länder som Frankrike och Storbritannien. Och det är också vad Sverige önskar. 

Både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström har sagt att de vill att erkännandet ska göra israeler och palestinier mer jämbördiga – och att det ska kunna få i gång fredssamtalen igen, som nu ligger helt nere.

Hopp om fredssamtal

Men den israeliska regeringen är fortfarande upprörd. När den nytillträdda svenska regeringen under hösten förra året förklarade att den tänkte erkänna Palestina protesterade Israel och när väl erkännandet kom kallades Israels ambassadör i Sverige hem. När Margot Wallström ville besöka Israel, Gaza och Västbanken i januari fick hon veta att israelerna inte ville träffa henne och hon fick ställa in besöket.

Svåra frågor olösta

Israel har hela tiden hävdat att det är för tidigt att erkänna Palestina. Enligt Israel kan fred bara skapas efter direkta förhandlingar mellan israeler och palestinier – sedan kan en framtida palestinsk stat erkännas. Nu är de svåra frågorna om Jerusalem, flyktingarna, gränser, bosättningar fortfarande olösta.

Valet i fokus

I Israel har det knappt uppmärksammats att Mahmoud Abbas är på Sverigebesök. I medierna handlar mycket istället om valet den 17 mars. På kort sikt kommer därför inga fredsförhandlingar komma igång och det finns inget som talar för att valutgången kommer spela en avgörande roll för eventuella nya fredssamtal.

Precis som tidigare kommer det behövas stort internationellt engagemang och hårda påtryckningar för att få parterna till förhandlingsbordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet