Edmundo González Urrutia. Foto: RONALD PENA R

Åklagare vill gripa Venezuelas oppositionsledare

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelanska myndigheter har fått klartecken från en domstol för en begäran om att gripa oppositionens presidentkandidat Edmundo González Urrutia.

Beskedet kommer drygt en månad efter det omtvistade presidentvalet, vilket både oppositionen och den sittande presidenten Nicolás Maduro säger sig ha vunnit.

Åklagaren uppger flera olika anklagelser mot Gonzáles Urrutia i sin ansökan om en arresteringsorder: Bland annat konspiration, förfalskning av dokument och orättfärdigt maktövertagande.

Begäran kommer efter att oppositionskandidaten underlåtit att dyka upp tre gånger för att svara på frågor från Venezuelas statsåklagare Tarek William Saab, i en brottsutredning som rör valresultatet. Statsåklagaren betraktas allmänt som allierad med Maduro.

Lever i skymundan sedan valet

Edmundo Gonzáles Urrutia har, liksom oppositionens andra ledare Maria Corina Machado, till stor del levt gömd sedan strax efter valet – av rädsla för att gripas. Han har ifrågasatt det han menar är brist på rättsliga garantier hos åklagarna, och anklagat Saab för att vara en ”politisk anklagare” som ”dömer i förväg”.

Maria Corina Machado skriver på X att Maduros regering har tappat kontakten med verkligheten.

”Genom att hota den valde presidenten lyckas de bara ena oss mer och öka stödet från venezuelaner och världen för Edmundo González”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.