Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre svenska militära stöd till Ukraina. Foto: SVT

Paasikivi: F16 öppnar dörrar – men en gräns kan ha nåtts

Publicerad

Från stridshjälmar och bårar till långdistansrobotar, pansarfordon och nu F-16-flyg. Stödet till Ukraina har under krigets gång kommit att bestå av allt tyngre vapen. Men det är tveksamt om det framöver blir ytterligare leveranser av nyare materiel, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Det skulle i så fall vara mer kvalificerade system, F-35-plan till exempel, men det kommer de ju inte att få, säger han.

Norge, Nederländerna och Danmark har meddelat att de när förutsättningarna finns på plats kommer att leverera amerikanska F-16-flyg till Ukraina. I Sverige har bland annat Socialdemokraterna öppnat för att skicka svenska Jas Gripen till landet.

Regeringen är splittrad i frågan. Kristdemokraterna och Liberalerna är för, medan Moderaterna hittills sagt nej, men utan att helt utesluta idén.

Oron i väst för att eskalera kriget har successivt dalat, enligt överstelöjtnant Joakim Paasiviki.

– Skälet till att leveranserna kommit etappvis är för att vi i väst jobbat med självavskräckning, att man oroats för en upptrappning, eventuellt med kärnvapen, säger han.

– För varje nytt system man skickat har det visat sig att de röda linjerna var inbillade. De ryska kärnvapenhoten har blivit allt mindre trovärdiga. De går inte att helt bortse från, men man har ropat varg för många gånger.

Paasikivi: Det kan bli nästa steg

Leveranser av F-16-plan öppnar för leveranser av modernare vapen, enligt Paasikivi.

– Bättre jaktrobotar, signalsökande robotar, attackvapen för lång räckvidd. Det blir en ny och mer kvalificerad vapenkatalog som man kan hänga på flygplanen, säger han.

Finns det ett steg utöver det?

– Det är svårt att se. Med den långsiktiga tillförseln av vapen, och nu flygplan, då får vi hoppas att man lyckas.

Paasikivi ser inte eventuella framtida leveranser av krigsfartyg som realistiskt av praktiska skäl. Ett av dem är en internationell överenskommelse som ger Turkiet rätt att bestämma hur många militära fartyg som får löpa in i Svarta havet.

– Konceptuellt så skulle Ukraina kunna få vad som helst men sedan finns det praktiska problem. Här är flygplan enklare. De har fått mindre båtar av USA som går att föra in via andra vägar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.