Från och med denna vecka är det obligatoriskt att bära munskydd i butiker och i kollektivtrafiken över hela Tyskland. Här några av invånarna i staden Moers i västra Tyskland. Foto: TT Nyhetsbyrån

Allt fler länder i Europa inför munskyddstvång

Uppdaterad
Publicerad

Spanien, Frankrike och Belgien inför munskyddstvång i kollektivtrafiken. De är de senaste exemplen i en rad europeiska länder som kräver att medborgare ska täcka näsa och mun i försök att minska spridningen av covid-19.

– Kunskapen om munskyddens effektivitet är väldigt begränsad, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

I Spanien kommer det bli obligatoriskt att bära munskydd i kollektivtrafiken från och med i morgon, måndag, rapporterar bland andra BBC.

I Belgien införs liknande regler i morgon och i europeiska stormakten Tyskland, med totalt 83 miljoner invånare, råder munskyddskrav i offentligheten sedan en vecka tillbaka.

Coronapandemin

Även i Frankrike kommer det från och med 11 maj att bli obligatoriskt med munskydd för alla som rör sig i kollektivtrafiken och för högstadieelever som rör sig i skolan. Dessutom ges butiksägare rätten att neka kunder att komma in i butiken om de inte skyddar näsa och mun.

Länderna sällar sig därmed till den växande skara europeiska nationer som väljer munskyddstvång som del av coronabekämpningen. För Spanien, Belgien och Frankrike införs munskyddskraven samtidigt som länderna lättar på de strikta restriktioner som har funnits. 

Inga krav på munskydd i Norden

Men i Sverige eller övriga länder i Norden har hittills inget munskyddskrav ute i samhället varit aktuellt.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är det svårt att säga om kunskapen kring munskydds effektivitet skiljer sig åt mellan olika länder.

– Den vetenskapliga kunskapen om detta är väldigt begränsad. Det finns viss vetenskap som talar för att om man är väldigt sjuk så kan man skydda sin omgivning genom att bära munskydd, säger han och fortsätter:

– Det är väl där vi från svensk sida tycker att det blir fel. Vi säger att blir man det minsta sjuk så ska man stanna hemma, inte ta på sig ett munskydd och gå ut.

Han framhåller även att det inte finns några studier som visar att munskydd hindrar användaren från att bli smittad av andra.

– Sammanvägt, i den svenska kontexten, blir en rekommendation att använda munskydd inte något bra råd, säger Anders Tegnell.

Experten: kan ge visst skydd

Frågan om munskydd diskuterades också i SVT:s Helgstudion under lördagens program, där både för- och nackdelar lyftes fram.

– Munskydden kan ge ett visst skydd om man bär på smittan själv, för då minskar nog risken att man sprider den vidare till andra. Sedan om man generellt borde rekommendera det till människor ute i samhället, det är ju en svårare fråga, säger Emma Frans doktor i medicinsk epidemiologi.

En invändning mot munskyddstvånget är att det kan skapa en falsk trygghet hos befolkningen. Enligt världshälsoorganisationen WHO ska aldrig endast munskydden ses som ett fullvärdigt skydd.

”Många pillar sig i ansiktet”

Risken finns att människor som bär munskydd blir sämre på att exempelvis tvätta händerna i tron om att de är skyddade, och då sprider viruset vidare efter att ha tagit på kontaminerade ytor ute i samhället.

Dessutom finns risken att många ovana maskbärare ändå rör vid munskyddet med händerna – när de istället borde ta av och på munskyddet med hjälp av remmarna bakom öronen. 

– Det handlar om att använda skydden på rätt sätt. Många pillar sig i ansiktet eller i ögonen och de funkar inte om man inte tänker på handhygienen i övrigt. Men i vissa typer av situationer när man befinner sig nära människor eller om man måste ta sig någonstans trots att man upplever att man har symtom av något slag, då tror jag munskydd kan hjälpa, säger Emma Frans.

Här är europeiska länderna med munskyddstvång

Första europeiska landet att införa munskyddstvång var Tjeckien. Från den 18 mars är det obligatoriskt att täcka mun och näsa utanför hemmet i landet, med böter på uppemot 3 600 kronor för den som bryter mot påbudet. 

Sedan dess har andra länder följt efter, bland andra Slovakien, Bosnien och Hercegovina, Österrike, Turkiet, Polen och nu senast Tyskland, Belgien, Frankrike och Spanien. 

I Belgien kommer alla personer över tolv år att behöva bära andningsskydd när de åker kommunalt. Den belgiska staten kommer att dela ut gratis andningsskydd till sina medborgare för att de nya reglerna ska kunna upprätthållas, rapporterar bland andra Euronews.

I Tyskland är det från denna vecka obligatoriskt att bära munskydd i butiker och kollektivtrafiken över hela landet.

Det tyska beslutet grundar sig enligt Dagens Nyheter på att smittskyddsinstitutet RKI och en rad framstående epidemiologer i landet uppmanat allmänheten att täcka näsa och mun, även om de inte känner några symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet