Björn Jerdén i Aktuelltstudion

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad vill Kina uppnå med sina agenter i utlandet? – hör Björn Jerdén, chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina på Utrikespolitiska institutet. Foto: SVT

Anställd hos New Yorks guvernör misstänks ha spionerat åt Kina: ”Inte förvånande”

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare anställd hos New Yorks guvernör misstänks för att ha spionerat åt Kina, enligt flera internationella medier. I utbyte för jobbet hon gjorde åt Kina ska kvinnan ha fått en bostad på Hawaii, en Ferrari och leveranser av saltad anka.

– Om de här uppgifterna stämmer så blir jag inte jätteförvånad, säger Björn Jerdén på Utrikespolitiska institutet.

Den 41-åriga kvinnan, Linda Sun, ska enligt åtalet ha försökt stärka Kinas och kommunistpartiets ställning hos guvernören och förhindrat kontakt mellan New York och Taiwan, skriver BBC.

– Det är en viktig fråga för Kina som vill kringskära Taiwans möjligheter till internationellt utbyte, säger Björn Jerdén på Utrikespolitiska institutet i SVT:s Aktuellt.

Åklagaren i fallet menar att kvinnans agerande har inneburit ”hot mot nationens säkerhet” och enligt åtalet ska hon ha ”agerat på order, ledning eller begäran” från Peking i utbyte mot gåvor värda miljontals dollar.

– Vi vet sedan tidigare, från flera olika fall och flera olika länder, att den kinesiska staten jobbar systematiskt och långsiktigt för att påverka det politiska systemet runt om i världen, säger Jerdén.

Spionerade under EU-valet

Liknande fall uppmärksammades i samband med EU-valet under våren, då två personer greps i Tyskland misstänkta för att ha spionerat å Rysslands vägnar och fyra till för Kinas räkning.

Ungefär samtidigt kunde SVT:s Uppdrag granskning, i samarbete med Göteborgs-Posten, avslöja att den svenska regeringen beslutat att utvisa en kinesisk journalist, då hon enligt Säpo hade bedrivit säkerhetshotande verksamhet i Sverige i över ett årtionde.

Enligt Björn Jerdén är det främst svensk teknik och innovationer som är av intresse för kinesiska agenter i Sverige.

Nekar till brott

Linda Sun och hennes medåtalade make, Christopher Hu, nekar till brott och Kinas utrikesdepartement har sagt att det inte kommenterar amerikanska inrikesfrågor, men att man motsätter sig ”alla elaka associationer eller förtal av Kina”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.