Regeringskritiska demonstranter i Libanons huvudstad Beirut i mars i år. Arkivbild. Foto: TT

Arabstater upplever ökad korruption

Publicerad

Boende på flera platser i Mellanöstern och Nordafrika har det senaste året upplevt att korruptionen ökat, enligt en studie från Transparency International.

Det gäller i synnerhet i det krisdrabbade Libanon och krigshärjade Jemen.

Organisationen Transparency Internationals undersökning bland nästan 11.000 respondenter visar att korruptionen också upplevs vara på uppgång i Egypten, Marocko, Jordanien, Algeriet, Sudan, Tunisien och i de palestinska territorierna.

Nästan en av tre uppger att de nyligen betalat en muta till offentliga tjänstemän och för tjänster som sjukvård eller elektricitet. 61 procent av de tillfrågade anser att korruptionsläget försämrats det senaste året.

Ett land som däremot fick ett mer positivt resultat i undersökningen är Tunisien där många människor uppges känna att de kan göra skillnad i kampen mot mutor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.