En delad bild som visar två personer. Den vänstra sektionen visar en person (Anna Kinberg Batra) klädd i en vit kavaj med svart blus, stående framför en bakgrund med en logo för Stockholms stad. Den högra sektionen visar en person (Olle Lundin) som sitter i ett inomhusutrymme, iklädd en mörk tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör professorn: ”Jag tror inte hon har fått mandat att ignorera grundlagen” Foto: Pontus Lundahl/TT & SVT

Experten om Kinberg Batras agerande: ”Ren och skär korruption”

Publicerad

Anna Kinberg Batras rekryteringar av vänner till Länsstyrelsen i Stockholm är inget annat än ”ren och skär korruption”.

Det säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, i Aktuellt.

Under fredagen meddelade regeringen att man inte längre har förtroende för Anna Kinberg Batra som landshövding för Länsstyrelsen i Stockholm.

Olle Lundin tycker att det är en logisk utgång efter Justitieombudsmannens (JO) skarpa kritik om Kibergs Batras ”kompisrekryteringar”.

– Det hade inte varit helt överraskande om man hade försökt förhala det och sagt att man inväntar fler utredningar, säger Olle Lundin om regeringens besked och fortsätter:

– Jag tycket det hedrar regeringen att man sätter ner foten och säger att man inte tolererar korruption bland de högsta myndighetscheferna.

”Ignorerat grundlagen”

Gemensamt för att de uppmärksammade rekryteringarna var enligt JO att Kinberg Batra i samtliga tre fall inte respekterade kraven på att följa det som står i lagen.

Enligt Olle Lundin har Kinberg Batra genom sitt agerande ignorerat grundlagen från ”ett flertal perspektiv”.

– Det hon har ägnat sig åt, att dela ut höga tjänster till sina kompisar, det är odiskutabelt ren och skär korruption, säger han.

”De flesta politiker har koll”

Olle Lundin ser däremot inte att det generellt är ett problem att politiker blir utsedda till landshövdingar.

– De flesta politiker har nog hyfsad koll på vad som egentligen står i grundlagen och vet hur det funkar på en statlig myndighet.

– Jag tror inte heller att politiker är benägna att överträda grundlagen. Det borde rimligen vara tvärtom, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.