SVT:s korrespondent Samir Abu Eid

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En dramatisk eskalering”, så beskriver Samir Abu Eid situationen i Mellanöstern. Foto: SVT

Korrespondenten: ”Det vi såg i natt var en dramatisk eskalering”

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen utförde Israel vad de kallar ”förebyggande attacker” mot mål i Libanon och utlyste 48 timmars nödläge. Därefter avfyrades raketer från Libanon i vad Hizbollah beskrev som ”första fasen” av hämnden för sin befälhavares död. Samtidigt pågår samtal om eldupphör i Gaza.

Under sommaren har oron för storkrig i Mellanöstern växt. I slutet av juli dödades shiamilisen Hizbollahs högsta militära ledare Fuad Shukr i vad Israel beskrev som en motattack. Sedan dess har man väntat på vedergällning.

Tidigt på söndagsmorgonen meddelade Israels militär, IDF, att man slagit till mot Hizbollah-mål i Libanon. IDF sa sig veta att Hizbollah ”förbereder sig på att avfyra robotar och raketer mot israeliskt territorium”, enligt Reuters.

Krig mellan Israel och Hamas

Flaggar för fler attacker

IDF påstår sig ha flygbombat tusentals av Hizbollahs raketer och ramper. Libanesiska hälsodepartement uppger att tre personer dog i attackerna.

Strax efter IDF:s uttalande aviserade Hizbollah att man inlett ett anfall mot Israel som svar på Fuad Shukrs död. Milisgruppen uppgav att man bland annat siktade mot ett ”särskilt militärt mål” samt Israels luftförsvar Iron dome.

Milisgruppen uppges ha avfyrat fler än 320 katiusja-raketer och träffat elva israeliska mål i vad de beskriver som den ”första fasen” av sin hämnd. De säger samtidigt att det ”fullständiga svaret” ännu inte kommit.

”Oerhört spänt”

SVT:s korrespondent Samir Abu Eid beskriver söndagens händelser som ”en dramatisk eskalering” i området.

– Det är oerhört spänt och oroligt här, säger han på plats i Jerusalem i SVT:s direktsändning.

Han säger att man inte ska blanda ihop söndagens händelser med Irans utlovade hämnd för att Israel dödade Hamasledaren Ismail Haniya på iranskt territorium:

– Det hänger ihop men Hizbollah agerar också på egen hand.

Grunden i Gazakriget

Samtidigt betonar Abu Eid att grunden till det hela är kriget i Gaza.

– Det vi har hört under den senaste tiden från både Hizbollah och Iran är att de kräver vapenvila i Gaza, att de har agerat mycket i solidaritet med palestinierna, säger han och fortsätter:

– Om det blir ett eldupphör i Gaza är det mycket möjligt att det kommer bli lugnt i hela regionen. Det säger de i alla fall.

Parallellt pågår samtal om vapenvila i Kairo under helgen med USA, Qatar och Egypten som medlare. Hamas har inte velat delta i förhandlingsrundan, men har skickat en delegation till Kairo för att få information från Egyptens underrättelsetjänst.

Israel har meddelat att man kommer att delta i samtalen, men hur söndagens händelser påverkar dessa är oklart, enligt israeliska källor som Haaretz har talat med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet