Arkivbild från 2016 när delar av Stora barriärrevet drabbades av korallblekning – en konsekvens av stigande havstemperaturer.

Ny rapport: Dåliga framtidsutsikter för Stora barriärrevet

Uppdaterad
Publicerad

Det Stora barriärrevets framtidsutsikter har officiellt nedgraderats från dåliga till mycket dåliga – en konsekvens av klimatförändringarna, enligt en ny australiensisk rapport.

Var femte år måste organisationen Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA), på uppdrag av australiska myndigheter, rapportera om hur det står till med barriärrevets livsmiljö. I den senaste rapporten står det att stigande havstemperaturer det största hotet mot barriärrevet och att situationen aldrig har varit så ”kritisk” som den är nu.

Barriärrevet, som är världens största system av koraller, blev utnämnt till ett världsarv av UNESCO 1981. Nu överväger man i stället att lägga till det på sin lista över platser som är i fara, enligt BBC.

Klimat

Vad säger rapporten?

I den första rapporten från GBRMPA, som publicerade under 2009, sa forskare att korallrevet svävade mellan en ljus och mörk framtid. I den andra rapporten från 2014 beskrevs det som ”en ikon under press” där åtgärder behövde vidtas för att det skulle kunna överleva.

”Sedan dess har situationen för Stora barriärrevet försämrats ytterligare och under 2019, tar Australien hand om ett mindre motståndskraftigt korallrev”, står det i den senaste rapporten.

Sjukdom slog ut koraller

Under 2016 och 2017 drabbades delar av korallrevet av massblekning som utplånade koraller och förstörde livsmiljöer för annat liv i havet – på grund av stigande havstemperaturer. Det finns delar som är i gott skick, men som helhet har det blivit sämre.

”Vill man vidta åtgärder för att rädda barriärrevet bör man göra det nu”, står det i rapporten.

Sedan rapporten publicerades, har miljöaktivister vädjat om globala åtgärder – dels för att tackla klimatförändringarna men också för att skydda det Stora barriärrevet, rapporterar BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet