På lördagen kom beskedet om att Nord Stream 2 slutat läcka gas, och nu har även Nord Stream 1 stabilt tryck och läcker där med inte ut mer gas. Foto: Handout/Danish defence/AFP

Nord Stream 1 har slutat läcka gas

Uppdaterad
Publicerad

Nord Stream 1 har ett ”stabilt tryck” och har slutat läcka gas, meddelar danska Energistyrelsen, vilket Ekot var först med att rapportera om. Från Nord Stream 2 upphörde läckaget redan under lördagen.

På söndagen kom beskedet från danska Energistyrelsen att även Nord Stream 1 slutat läcka naturgas och att trycket i ledningen stabiliserats mot vattentrycket. Detta enligt information man fått från ägarbolaget Nord Stream AG.

Därmed har samtliga gasläckage som uppstod vid de misstänkta sabotagen i södra Östersjön i måndags ha upphört.

Sabotage mot Nord Stream
Foto: Skärmbild Twitter

Ny överflygning

Kustbevakningen har genomfört nya flygningar över området på söndagen, men vad som framkommit under dessa har ännu inte offentliggjorts. Utredningen av de misstänkta sabotagen omfattas av förundersökningsekretess och bedrivs av Säpo.

Vid lördagens överflygning framkom att de läckage som ligger inom svensk ekonomisk zon minskat. Det större utsläppet påverkade då ett havsområde med 100 meters diameter och det mindre ett område med 15 meters diameter,  betydligt mindre än vid tidigare observationer.

På lördagen uppgav också danska Energistyrelsen först att Nord Stream 2 helt hade tömts på gas. Detta ändrades senare till att gas inte längre läcker ut från den skadade ledningen då det enligt myndigheten uppstått en jämvikt mellan gas- och vattentrycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet