”Mongoliet är tillbaka”, skriver premiärminister Chimediin Saikhanbileg i ett uttalande och anspelar på att direktinvesteringarna i landet förra året sjönk med 74 procent.
Det handlar om en andra, underjordisk fas av Oyu Tolgoi-projektet. Budgeten ligger på uppskattningsvis 5,4 miljarder dollar, eller 44,4 miljarder kronor, och när hela gruvan står klar kommer inkomsterna från den att utgöra 30 procent av Mongoliets bruttonationalprodukt.
”Att låsa upp Oyu Tolgois underjordiska gruva kommer att ha en avgörande påverkan på den mongoliska ekonomin, som kommer att komma generationer av mongoler till del”, skriver Saikhanbileg.
Folkomröstning
Men vägen hit har varit kantad av problem. Främst har det handlat om interna strider om hur mycket utländska företag ska få äga. Brittisk-australiska Rio Tintos kanadensiska företag Turquoise Hill äger 66 procent av företaget, medan den mongoliska regeringen äger 34 procent.
Men tvisten har också handlat om den miljöpåverkan som gruvnäringen har.
I februari i år fick mongolerna rösta om en eventuell expansion av gruvan i en sms-folkomröstning. 56,1 procent ville att gruvan skulle byggas ut, medan 43,9 procent ansåg att det var bättre att satsa på att stärka den ”ekonomiska disciplinen”.
Trots naturtillgångarna är den mongoliska befolkningen fattig och flera protester har genomförts mot att inte tillräckligt mycket av inkomsterna från gruvan kommer befolkningen till del.