Under helgen har den Rwanda-stödda rebellgruppen i snabb takt närmat sig provinshuvudstaden Goma, som beskrivs som regeringens sista fäste i landets östra regioner som gränsar till Rwanda.
Natten till måndag, vid 02-tiden svensk tid, uppgav rebellerna i ett uttalande att de tagit kontroll över staden, rapporterar nyhetsbyrån AP.
De uppmanade samtidigt de cirka två miljoner invånarna i Goma att behålla lugnet.
Kongolesiska myndigheter har på söndagen blockerat vägen till stadens flygplats, och i utkanterna av Goma har det hörts skottlossning och explosioner, rapporterar Reuters.
Rädslan för krig har nått kokpunkten.
– Det råder panik här, el och vatten saknas. Vi är omringade och kan inte lämna staden. Strider pågår både norr och söder om Goma, säger en person i Goma, som vill vara anonym, till SVT Nyheter.
Tidigare inkallat möte i FN
På söndagen möts FN:s säkerhetsråd om läget i Kongo-Kinshasa, en dag tidigare än beräknat på grund av utvecklingen i landet.
Sedan i fredags avråder svenska utrikesdepartementet och en rad andra länder från resor till regionen och samtidigt skalar allt fler aktörer på plats ner sin verksamhet och kallar hem personal.
Goma hyser också stor del av de internationella hjälporganisationer och fredsbevarande insatser som finns i Kongo-Kinshasa.
Bryter diplomatiska relationer
Rebellgruppen M23 har under januari trappat upp sina stridigheter och intagit flera städer och orter i norra och södra Kivuprovinserna i östra Kongo-Kinshasa.
Framfarten har lett till att över 400 000 människor tvingats på flykt från sina hem bara sedan årsskiftet, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.
Tidigare i veckan varnade FN:s generalsekreterare António Guterres för att konflikten riskerar att sprida sig och leda till ett regionalt krig.
Grannlandet Rwanda anklagas av både FN och USA för att stödja M23, som är en av flera väpnade grupper som jagar kontroll över Kongo-Kinshasas enorma naturtillgångar av metaller och mineraler.
FN:s säkerhetsråd avslöjade i fjol att mellan 3 000 och 4 000 rwandiska soldater har därtill har deltagit i den tutsiledda gerillagruppens uppror.
Rwanda president Paul Kagame har återkommande förnekat iblandning och att landet skulle ha egna trupper inne i östra Kongo. I helgen svarade dock Kongo med att omedelbart bryta alla diplomatiska förbindelser med grannlandet.