Bangladesh demonstration

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Veckor av våldsamma protester och stormning av premiärministerns bostad – här är turerna i Bangladesh på 60 sekunder. Foto: AP Photo/Rajib Dhar

Bangladesh tidigare premiärminister utreds för mord

Uppdaterad
Publicerad

Allt började med återinförandet av ett kritiserat kvotsystem för statliga jobb. Vilket ledde till veckor av våldsamma protester. Nu utreds den tidigare premiärministern Sheikh Hasina för mord.

Kvotsystemet innebär att fler än hälften av de statliga jobben i Bangladesh ska reserveras till utvalda grupper. Men systemet kritiseras för att gynna grupper som är allierade med premiärministern Sheikh Hasina.

Aggressiva protester mot detta har härjat i hela landet i flera veckor och över 450 personer uppges ha dödats fram till att Hasina avgick den 5 augusti.

Anmäld av privatperson

En domstol i Bangladesh har nu beordrat en utredning av den tidigare premiärministerns, och sex andra toppar från hennes administration, påstådda roll i en butiksägares död i huvudstaden Dhaka under oroligheterna. Det är en av flera stämningsansökningar som väntas trilla in mot ex-ministern.

Anmälan, som skickades in av en privatperson i Bangladesh, godtogs av Dhakas högsta domstol efter förhandling på tisdagen, meddelar medborgarens advokat Anwarul Islam. Domaren har därefter beordrat polisen att utreda fallet, tillägger Islam.

Anklagar Hasina för polisattack

Butiksägaren som fallet berör dödades när polisen öppnade eld mot protesterande studenter och andra demonstranter i Dhaka den 19 juli. Anmälaren anklagar Sheikh Hasina, som tidigare hade beordrat om kraftfulla åtgärder mot våldet, för polisens övervåld.

– Jag är den första vanliga medborgaren som visade modet att ta detta rättsliga steg mot Sheikh Hasina för hennes brott. Jag kommer att se till att fallet ros i land, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

De sex andra som utreds är den tidigare inrikesministern Asaduzzaman Khan och Obaidul Quader, generalsekreterare för Hasinas parti Awami League, samt fyra högt uppsatta poliser som utsetts av regeringen och som sedan dess lämnat sina poster.

Hinduer attackeras efter avgången

Ända sedan Hasina avgick och flydde till Indien i förra veckan, har hennes anhängare och medarbetare mött hämndattacker av folkmassorna.

Även hinduer i Bangladesh, som av många uppfattas som anhängare till den tidigare premiärministern, lever under hot av de upprörda folkmassorna. Enligt minoritetsrättsgruppen Bangladesh Hindu Buddhist Christian Unity Council har det skett minst 200 attacker mot hinduer och andra religiösa minoriteter i 52 distrikt den senaste veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.