Det finns två olika sorters e-cigaretter, så kallade vejps – påfyllningsbara och de som bara kan användas en gång. Engångsprodukterna har kritiserats eftersom de innehåller både plast och batterier men vanligen slängs i hushållsavfall, vilket är dåligt för miljön.
Vejpsen säljs med smaker som cola, jordgubb eller vattenmelon. Under de senaste åren har nikotinprodukten blivit allt vanligare i Belgien och användningen har särskilt ökat bland ungdomar.
Även i Sverige har vejps ökat i popularitet. Försäljningen av vätskor till elektroniska cigaretter var drygt sex gånger högre 2023 jämfört med 2021, enligt en rapport från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Marknadsförs som mindre skadliga
E-cigaretter har ofta marknadsförts som ett mindre skadligt alternativ till de mer traditionella tobaksprodukterna. Samtidigt innehåller vejps nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.
Nu har Belgien valt att förbjuda produkten för att skydda ungdomars hälsa, som en del av en nationell ”anti-tobaksplan”.
– Engångs-e-cigaretter är en ny produkt som bara är till för att locka nya kunder, säger landets hälsominister Frank Vandenbroucke.
Språngbräda till cigaretter
Enligt Vandenbroucke kan vejps fungera som en språngbräda mot att använda mer traditionella cigaretter.
EU-länderna har gemensamt som mål att uppnå en tobaksfri generation 2030. Det innebär att andelen som röker ska minska från dagens ungefär 25 procent till mindre än fem procent.
Nu hoppas Belgien att ännu fler EU-länder ska följa landets fotspår för att se till att målet nås.
– Vi uppmanar EU-kommissionen att ta initiativ till en ny och modernare tobakslagstiftning, säger Vandenbroucke.
I Sverige är flera partier för en striktare reglering av vejps, men än så länge det finns ingen enighet om att helt förbjuda dem.