Foto: SVT

Berlin i chock dagen efter attacken

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil, rakt in i en folkmassa. Dagen efter vad som misstänks vara en terrorattack i hjärtat av västra Berlin försöker Berlinborna förstå vad det var som egentligen hände – och varför.

– Det känns så overkligt, säger Nadja Tampfel, som bor ett kvarter från julmarknaden.

Den vita dimman ligger tung över Berlin. Några kvarter runt Breitscheidplatz har polisen spärrat av gatorna för biltrafik. Men bortom avspärrningarna är affärerna öppna som vanligt, julhandeln är i full gång på vad som kan beskrivas som ett av Berlins mest hektiska shoppingstråk. Först när man närmar sig kyrkan, Gedächtniskirche, förstår man att allt inte är som vanligt den här decemberdagen.

Attentat i Berlin 2016

”Var väldigt chockad”

Dagen innan har en långtradare rammat en folkmassa på en julmarknad och dödat 12 personer. Ännu fler är skadade. Utanför kyrkan har människor samlats för att hedra offren, tända ett ljus och lämna blommor. På ett bit kartong har någon skrivit ett meddelande: Warum? Varför?

Det är den frågan Berlinborna nu vill ha svar på. Nadja Tampfel bor ett kvarter från Breitscheidplatz och jobbar på ett hotell i närheten. Hon fick reda på vad som hänt när en hotellgäst som varit på julmarknaden kom inspringande på hotellet utan att få ett ord ur sig.

Det känns så overkligt, säger Nadja Tampfel. Foto: SVT

– Hon kunde inte prata, hon var så chockad. Sen började det komma in samtal från gästernas släktingar som undrade om de var säkra så vi fick försöka lugna ner dem. De var riktigt rädda.

Nu tror hon att många gäster kommer att avboka sin resa till Berlin.

”Det var bara en tidsfråga”

Nadja Tampfel är själv chockad säger hon, men hon säger också att hon tänkt tanken att en terrorattack skulle kunna ske i Berlin.

– På något sätt var det väntat. Jag började tänka på det efter vad som hände i Frankrike och har haft den känslan de senaste månaderna. Det var bara en tidsfråga, med tanke på allt annat som hänt. Men det känns fortfarande overkligt, säger hon.

Trots rädslan för nya attacker tänker hon inte förändra något i sitt beteende säger hon.

– Det hindrar mig inte från att gå ut eller från att göra det jag älskar.

Stort säkerhetspådrag

Överallt kring marknadsplatsen syns beväpnade poliser. Luckorna till marknadsstånden är igenbommade och pariserhjulet för barn står stilla bakom rödvita avspärrningsband.

På andra sidan kyrkan, där attacken utfördes, har ett stort medieuppbåd samlats. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har nyligen besökt marknadsplatsen. Berlinbon Pablo Marhoff har stannat till med cykeln intill det hav av blommor som lämnats även här. Han passerar julmarknaden varje dag på väg till universitetet, berättar han. Liksom många andra är han chockad och ledsen.

– Det är väldigt sorgligt för alla drabbade. Det är galet hur nära det kommer när något sådant här händer i ens egen stad.

Han hörde talas om attacken när en vän skickade ett meddelande till honom för att se om han var i säkerhet. Sedan strömmade meddelandena in.

”Alla goda krafter behövs”

Under dagen har kyrkan på Breitscheidplatz hållit öppet för den som vill tända ljus eller be en bön. Vid lunchtid var det kö in till kyrkan. En av dem som besökte kyrkan var Helen Friberg, som jobbar för Equmeniakyrkan i Sverige. Hon blev överraskad av sin man med en resa till Berlin och kom till staden strax efter att attacken skedde.

– Vi satt på en restaurang väldigt nära när vi förstod att det hade hänt något. Det var fullt med ambulanser och massmedia. Det var skakande att se. I morse när vi vaknade gick vi in i kyrkan för att tända ljus och be. Det var väldigt starkt att vara där inne i kyrkan, säger hon.

Helen Friberg tycker att det är viktigt att vara med och visa stöd, inte bara för de drabbade, utan för de som måste ta politiskt ansvar vid sådana här tillfällen.

– Det är skakande när våldet kommer så oerhört nära. Jag var i Nice tidigare i år och så kommer man hit och så har det som man befarat också hänt i den här staden. Människor lever överallt i den oron. Alla goda krafter behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i Berlin 2016

Mer i ämnet