Den senaste ebolaepidemin är den värsta hittills med över 11.200 dödsoffer i Guinea, Liberia och Sierra Leone.
Samtidigt har världen aldrig sett så många överlevande från en ebolaepidemi – runt 13.000 enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Och nu märks vilka stora följder sjukdomen får för dem som klarat sig.
– Det största problemet är rejäla led- och muskelsmärtor, som ungefär 50 procent av de överlevande får. Smärtorna kan vara så allvarliga att man inte kan gå eller röra sig. Vad de beror på vet vi inte. Man kan bara ge lindrande behandling, säger Anders Nordström, WHO-chef i Sierra Leone.
Ebola kvar i ögat
Det näst största problemet är ögonbesvär.
– Vi tror att det beror på att ebolaviruset finns kvar, inte i tårvätskan men inne i själva ögat, under en längre tid. Ungefär 25 procent av dem som överlevt har mer eller mindre allvarliga ögonbesvär. En mindre grupp av dem får en inflammation som gör att man kan bli blind, säger Anders Nordström.
Men de smärtsamma följderna för överlevarna är inte bara fysiska. De flesta får stora psykosociala problem enligt WHO.
– Det finns en bristande kunskap om vad ebola egentligen är. Många tror att det är något ont som satt sig på människor. Att ställas inför en dödsdom, överleva och sedan komma tillbaka till en familj och en by där man inte är välkommen är ett stort trauma, säger Anders Nordström.
Inte klart än
Den gångna veckan samlade WHO ett 80-tal experter i Sierra Leone för att diskutera hur man ska hantera ebolaöverlevarnas problem, som kallas en katastrof i katastrofen.
– Vi är fortfarande inte ute ur ebolaepidemin. Vi har överlevare sedan ett år tillbaka, men vi hade till exempel ett nytt fall i torsdags, så det är inte klart än, säger Anders Nordström.