• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Boris Johnson säger att han inte har något emot att opositionen i Storbritannien att lägga fram en mistroendeomröstning senast i morgon. Foto: House of Commons/TT

Boris Johnson utmanar oppositionen att väcka misstroende

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger på onsdagskvällen att om oppositionen vill så får den lägga fram krav på en misstroendeomröstning. Labourledaren Jeremy Corbyn kräver Johnsons avgång men gav inga direkta besked huruvida han är för ett misstroendevotum eller inte.

– De har på sig till underhuset stänger i dag att lägga fram en sådan motion, så kan vi rösta om det i morgon, säger Boris Johnson.

Boris Johnsons framträdande i parlamentet är det första sedan gårdagens HD-besked att det var fel att hålla parlamentet stängt.

Johnson framhåller återigen att det är viktigt att genomföra brexit och att om oppositionen inte väcker ett misstroende mot honom så bör de låta honom genomföra brexit.

– Folk i det här landet har fått nog, säger premiärministern.

Oklart om Corbyn stödjer omröstning

Labourledaren Jeremy Corbyn uppmanade återigen Boris Johnson att lämna sin post.

– Efter gårdagens utslag borde premiärministern ha gjort det enda rätta och avgått, fräser Labourledaren – vars anhängare sedan ropar ”Avgå!” i en kort talkör.

Jeremy Corbyn tog dock inte en tydlig ställning till en misstroendeomröstning.

Ian Blackford, Skotska nationalistpartiets gruppledare, har inte något emot ett en misstroendeomröstning.

– Ja, oppositionen borde ena sig om ett misstroende, sade SNP-gruppledaren – som också manar Johnson att avgå.

Underhuset öppnades i dag

Dagens samling i det brittiska underhuset kommer ett dygn efter att landets högsta domstol gjort bedömningen att beslutet att stänga parlamentet var olagligt. Boris Johnson ville hålla parlamentet stängt från början av september till 14 oktober, två veckor innan Storbritanniens ska lämna EU.

Kritiken mot Boris Johnson var häftig. Oppositionen kallade beskedet för odemokratiskt och beskrev det som en kupp med syfte att förkorta brexitförhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.