• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Boris Johnson och Jean-Claude Juncker Foto: FRANCOIS LENOIR/TT

Brexitavtal klart mellan Storbritannien och EU

Uppdaterad
Publicerad

Ett brexitavtal är klart mellan Storbritannien och EU. Det är ett bra avtal både för EU och Storbritannien, sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på en presskonferens och hävdade att Storbritannien nu lämnar EU den 31 oktober. Samtidigt meddelar den brittiska regeringens stödparti DUP att partiet inte kommer att stödja Johnsons brexitavtal och landets opposition kallar avtalet för ett svek.

– Vi har levererat och vi har levererat tillsammans. Vi har hittat en uppgörelse med Storbritanniens regering för ett ordnat utträde för Storbritannien ur EU och även för ramen för vår framtida relation, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på presskonferensen efter att nyheten blev känd.

EU kommer nu att presentera det 64 sidor långa avtalet för de 27 kvarstannande medlemsländerna.

Brexit

– Den här texten ger juridisk säkerhet, särskilt och framför allt för medborgarna i EU och i Storbritannien. De här medborgarna har hela tiden varit vår högsta prioritet. Osäkerheten för dem har varat för länge, konstaterar Michel Barnier.

Johnson: ”Ett fantastiskt avtal”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har uttalat sig om uppgörelsen.

”Vi har ett fantastiskt nytt avtal som tar tillbaka kontrollen. Nu borde parlamentet se till att få brexit genomfört på lördag så att vi kan gå vidare med andra prioriteringar som levnadskostnaderna, sjukvården, våldsbrott och miljön”, skriver Boris Johnson på Twitter.

Christoffer Wendick berättar att diskussionerna har varit heta kring tull och moms på varor som fraktas från Storbritannien till Irland och Nordirland.

– EU har en speciell momssats och Storbritannien kommer vilja ha en annan moms när de lämnar EU och frågan har då varit kan Nordirland ha Storbritanniens moms, vilket skulle göra det billigare att köpa en soffa i  Nordirland än på Irland till exempel.

Brittiska oppositionen: ”Svekavtal”

Enligt BBC är Jeremy Corbyn, oppositionspartiledaren i Storbritannien, besviken på avtalet.

– Det här svekavtalet kommer inte att föra samman landet och borde avvisas. Det bästa sättet att få ordning på brexit är att ge folket sista ordet i en omröstning, säger han till BBC.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) säger att det är ovisst vad som nu händer.

– Vi har eftersträvat ett ordnat utträde och vi vill skydda den inre marknaden, och det ser ut att ha klarats av i den här uppgörelsen.

”Handlar om människor och fred”

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Boris Johnson höll på torsdagens eftermiddagen en gemensam presskonferens.

– Avtalet handlar inte om oss, det handlar om människor och fred. Jag ser fram emot fortsatta samtal med Boris Johnson, sa han.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallade avtalet bra för alla parter.

– Det är ett bra avtal både för EU och Storbritannien. För oss i Storbritannien innebär det en riktig brexit och att vi lämnar EU helt och hållet den 31 oktober.

DUP stödjer inte avtalet

För att avtalet ska gå genom krävs dock att både Storbritanniens parlament och EU-parlamentet godkänner uppgörelsen. Nordirländska DUP som är stödparti till brittiska regeringen har redan deklarerat att partiet inte kommer att ge sitt stöd till Boris Johnsons brexitavtal.

– Kommer de att ändra sin ton under dagen eller fortsatt benhårt säga att vi inte kommer att stödja detta? Det blir en oerhört spännande dag, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet