Målet är att ha åtminstone en miljon vaccindoser färdiga till september Foto: AP / TT

Brittiska forskare tillverkar redan coronavaccin – trots att tester inte inletts

Uppdaterad
Publicerad

Ett vaccin mot coronaviruset tillverkas nu av brittiska forskare – planen är att en miljon doser ska vara redo till september. Den experimentella produkten, som döpts till tungvrickande ChAdOx1 nCoV-19, har dock inte testats än, rapporterar Reuters.

ChAdOx1 nCoV-19, som forskarna hoppas stoppar sjukdomen covid-19, som hittills skördat drygt 140 000 liv världen över, är ett av åtminstone 70 olika vaccin som just nu utvecklas av forskare och läkemedelsföretag världen över.

Av dessa är det bara ett fåtal som börjat testas och forskarna från Oxford uppger att de just nu letar efter folk som vill vara med i den första av flera faser där vaccinet testas på människor.

Coronapandemin

Att produktionen redan inletts betyder dock att alla tusentals doser som just nu tillverkas kan bli oanvändbara om det visar sig att vaccinet inte fungerar.

– Vi har inlett produktionen av det här vaccinet med stor risk. Vi arbetar med ett nätverk bestående av tillverkare på åtminstone sju olika platser i världen, säger professor Adrian Hill på Jenner Institute vid Oxford University, enligt Reuters.

Kan funka – eller inte

Målet är att ha åtminstone en miljon doser färdiga till september då även testerna väntas vara färdiga. Finansieringen är oklar men produktionen väntas kosta tiotals miljoner pund.

Samtidigt tävlar många olika forskarteam mot varandra i kampen om att snabbast hitta ett vaccin mot det nya coronaviruset.

– Vi kan aldrig vara säkra på att de här sakerna fungerar. Min åsikt är dock att det finns en stor chans att den här produkten fungerar.

Läkemedelsverket varnar: ”Finns en risk”

På Läkemedelsverket varnar man för att sätta i gång produktionen av vaccin som inte är testade.

– Vi har ingen närmare kunskap om det aktuella vaccinet. Det är naturligtvis en risk att starta produktion innan man har några som helst data på om vaccinet kommer att gå att använda, säger Charlotta Bergquist, gruppchef vid Läkemedelsverket, till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet