En protestaktion mot attackerna i Jemen hölls på fredagskvällen utanför den brittiska ambassaden i Irans huvudstad Teheran. Foto: Vahid Salemi /AP

Ny USA-attack mot mål i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s militär genomförde under natten en ny attack mot huthirebellerna i Jemen. Det bekräftar USA:s centralkommando på X.

Huthierna själva kallar båda attackerna för ”ineffektiva”.

Målet var en radaranläggning som besköts med kryssningsmissiler från jagaren USS Carney, skriver centralkommandot.

Journalister i Jemens huvudstad Sanaa vittnar om att de hört en hög explosion, rapporterar AP. En jemenitisk tv-kanal rapporterar om flera explosioner, enligt CNN.

Attacker i Röda havet

CNN skriver att den nya attacken var långt mindre omfattande än den som USA och Storbritannien genomförde natten till fredagen. Då träffades 28 mål, bland annat kommandocentraler och avfyrningsplatser, enligt den amerikanska militären.

Ska skydda sjöfarten

Syftet med attackerna är att försvåra fortsatta angrepp mot transportfartyg i Röda havet. Aktionen har stöd av Kanada, Australien, Bahrain och Nederländerna.

Huthierna svarade på den första attackvågen med fördömanden och hot om nya egna attacker mot sjöfarten, vilket de beskriver som en sympatiåtgärd med palestinierna i Gazaremsan.

Kallar attackerna ”ineffektiva”

I ett uttalande på lördagen kallade de båda attackerna för ”ineffektiva”.

”Varken människor eller material har skadats”, uppger talespersonen Nasruldeen Amer för Al Jazeera.

Enligt den brittiska myndigheten för sjöfartshandel genomförde huthirebellerna en ny attack mot ett fartyg i Adenbukten söder om Jemen på fredagseftermiddagen svensk tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför attackerar Huthirebellerna fartyg kring Arabiska halvön – hör SVT:s Stefan Åsberg om vilka de är och vad de vill. Foto: Tilda Lindén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker i Röda havet

Mer i ämnet