Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårt att hänga med i alla turer kring Donald Trumps rättsprocesser? SVT:s reporter listar alla pågående åtal och utredningar att ha kolla på mot den tidigare presidenten. Foto: TT/AP

CNN publicerar inspelningen som visar att Trump visste att dokumenten var hemliga

Uppdaterad
Publicerad

I ett två minuter långt ljudklipp som CNN publicerat framkommer uppgifter som försvårar situationen för USA:s expresident Donald Trump. På inspelningen är han tydlig med att de papper som står i fokus i ett av de rättsfall han är inblandad i är hemligstämplade.

Ett av de åtal som Donald Trump står inför handlar om det faktum att han behållit hemligstämplade papper som hör till presidentämbetet. Dessa dokument ska lämnas tillbaka när en president avgår för att arkiveras. Det regleras enligt lagen som heter ”Presidential Records Act”.

Den ljudinspelning som nu publicerats av CNN och flera andra amerikanska medier ska ha spelats in i juli 2021 på Trumps golfklubb i Bedminister New Jersey då personer som jobbade på en biografi över Trumps tidigare stabschef Mark Meadows var på plats. Då var Trump inte längre president. Två Vita Huset-medarbetare, en utomstående skribent och en förläggare visades då hemligstämplade dokument om planer på att attackera Iran.

– Som president hade jag kunnat avklassificera det här. Nu kan jag inte det, men det här är hemligstämplat. Är inte det intressant? Det är så coolt, säger Donald Trump i ljudklippet.

Nekade i intervju med Fox News

Trump har i domstolsförhör nekat till att han gjort sig skyldig till något brott när han behållit dokumenten i sitt residens Mar-a-Lago i Florida. När han intervjuades av Fox News i förra veckan sa han att han vid tillfället på Bedminister, då inspelningen gjordes, inte hade de faktiska dokumenten i sin hand.

– Jag hade inget dokument i sig. Det fanns inget att avklassificera. Det här var artiklar från tidningar och magasin, nyhetsstories, säger Donald Trump till Fox.

Åtalet om brott mot ”Presidential Records Act”, är ett av flera som riktas mot Trump och som hamnat i fokus när den tidigare presidenten försöker bli omvald 2024. De andra handlar bland annat om bokföringsbrott och brottsmisstankar kopplat till valet 2020. Ett civilrättsligt mål handlar om våldtäktsanklagelser mot Trump.

”Bevisar att han inte gjort något fel”

I ett uttalande sade Trumps talesperson Steven Cheung att ”Ljudupptagningen bidrar med ett sammanhang som återigen bevisar att president Trump inte har gjort något fel över huvud taget.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.