Danska minkuppfödare får nu ekonomisk ersättning för den skada de lidit när de tvingades avliva samtliga djur för att hindra det muterade viruset från att spridas. Foto: Lluis Gene, TT/AFP

Danska minkuppfödare får 26 miljarder kronor

Publicerad

Ytterligare ett kapitel skrivs nu i berättelsen om den danska minkuppfödningen, som i stort sett upphörde att existera när en muterad form av coronavirus började spridas bland de pälsklädda mårddjuren.

Dansk minkuppfödning har gått i graven.

Nu kompenseras uppfödarna med upp emot 19 miljarder danska kronor.

– En rättvis och rimlig ersättning så att minkuppfödarna kan gå vidare, säger Morten Bødskov (S), tillförordnad finansminister.

Minkuppfödning var en exportindustri som omsatte 4,9 miljarder danska kronor per år. Danmark var världsledande på området, men nu är det ett minne blott. Regeringen har förbjudit minkavel och minkbeståndet håller på att avlivas.

Men helt lottlösa blir inte minkuppfödarna.

1 000 minkfarmar

Efter flera månaders förhandling har regeringen presenterat ett avtal där uppfödarna kompenseras med upp till 18,8 miljarder danska kronor, ungefär 26 miljarder svenska kronor. Den exakta summan är inte klar då det i landet fanns omkring 1 000 minkfarmar som kräver individuell bedömning.

I avtalet ingår en plan där uppfödare kan få ha mink igen när coronakrisen är över, om de så vill.

Tage Pedersen, ordförande i branschorganisationen Danske minkavlere, är glad över att avtalet är klart men vill granska det innan han bedömer det till fullo.

– Vi måste titta på alla enskilda delar först, säger han.

Ska godkännas av EU

Först ska minkavtalet godkännas av EU-kommissionen.

-Vi har en väldigt bra och tät dialog med EU-kommissionen och jag tror att vi får fram ett bra avtal med dem, säger livsmedelsministern Rasmus Prehn.

Det var i november förra året som Danmarks regering bestämde att avliva minkbeståndet i Danmark, omkring 17 miljoner djur, för att förhindra spridandet av en mutation av coronaviruset. Det visade sig sakna rättslig grund och ledde till en skandal där dåvarande livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick.

I december röstades ett lagförslag igenom som tillåter avlivningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.