Därför är klimatprofessorn pessimistisk inför klimattoppmötet

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella klimattoppmötet COP27 har startat i Sharm el-Sheikh i Egypten. Men Johan Rockström, professor i miljövetenskap, tror inte att mötet blir den knuff i rätt riktning som krävs för att nå de gemensamma klimatmålen.

– Jag har låga förväntningar om jag ska vara ärlig. Vi ska halvera de globala utsläppen till 2030 och vi fortsätter fortfarande öka dem, säger Johan Rockström i SVT Agenda.

Vid klimattoppmötet i Paris 2015 enades världens länder om att begränsa den globala temperaturökningen till högst en och en halv grad. Enligt FN:s klimatpanel är världen nu på väg mot 2,5 graders uppvärmning före århundradets slut. En utveckling som enligt Johan Rockström, professor i Miljövetenskap, är oroväckande.

– Redan i dag vid 1,2 graders uppvärmning ser vi hur oerhört stora konsekvenser det får både socialt och ekonomiskt över hela planeten, och det kommer bara bli värre och värre ju mer temperaturen ökar, säger Johan Rockström i SVT Agenda.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Dålig leverans

Johan Rockström påpekar att COP-mötena är viktiga för att vidhålla det momentum och engagemang som krävs för att klara klimatmålen, men tiden är knapp.

– Över 100 länder i världen har lovat att de ska nå nettonoll-utsläpp någon gång mellan 2050 och 2070, det är oerhört positivt. Men vi ser ingen leverans på det här, därför behövs det ett mycket mer konstruktivt arbete för att verkligen leverera, säger Johan Rockström.

Förändrat fokus

För att öka takten globalt behöver utvecklingsländer ges ett större ekonomiskt stöd, enligt Johan Rockström. Han är orolig att inflationen och det ekonomiska läget ska försvåra utvecklingen.

– Vi träffas i ett läge där aptiten för den typen av agerande inte finns på grund av den ekonomiska situationen. Kraven på kompensation kommer hindra oss att agera konstruktivt, säger Johan Rockström.

Går det att förhindra att temperaturökningen blir så hög och vad krävs i så fall?

– Om vi börjar leverera det vi har diskuterat och även lovat, då kan vi enligt vetenskapen hålla den globala uppvärmningen väl under två grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatmötet i Sharm el-Sheikh

Mer i ämnet