Donald Trump Jrs möte med rysk advokat skapar kontroverser i USA, Erik Åsard svarar på varför. Foto: TT/AP

Därför är Trump Jrs möte med ryska advokaten så kontroversiellt

Uppdaterad
Publicerad

Att samla in skadlig information kring motståndaren är långt ifrån ovanligt vid amerikanska val. Men att president Trumps äldste son gjorde just det har rört upp känslor i USA – professor emeritus Erik Åsard svarar på varför.

USA:s president Donald Trumps son, Donald Trump Jr, har bekräftat att han träffat en rysk advokat under presidentkampanjen i fjol som lovat honom information som kunde skada presidentkandidaten Hillary Clinton.

Det rör sig om ett möte som hölls i Trump Tower i New York den 9 juni 2016. De som närvarade var Donald Trumps äldsta son, presidentens svärson Jared Kushner och Trumps dåvarande kampanjchef Paul Manafort.

Trump och Ryssland

Avslöjandet är det senaste av en rad kontroverser som rör utredningen kring Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska valet 2016.

LÄS MER: Trump Jr ska ha lovats info från Ryssland

Gamla arvfienden

Men att träffa källor som kan ha skadlig information kring motståndaren är långt ifrån ovanligt vid amerikanska val. Vad är det då som gör detta avslöjande så kontroversiellt?

– Det är den principiella frågan, att man ser det som ett angrepp på den amerikanska demokratin och valsystemet. Sen bidrar det att det är den gamla arvfienden från det kalla kriget, det är en viktigt komponent, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier.

Var mötet mellan Trump Jr och advokaten olagligt?

– Nej det är det ju inte. Men frågan är om det är passande och varför han inte har sagt något tidigare. Det var tre personer med på mötet och man ser ett mönster. Flera av de som är inblandade nekade när det först tillfrågades om det träffat några ryssar. Det gör ju att det blir ännu mer diskussioner.

Erik Åsard: ”Ytterst märkligt”

Enligt Trump Jr visste han inte vem den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja var innan mötet. Erik Åsard finner det ytterst märkligt att man skulle ha genomfört mötet i så fall.

Enligt New York Times ska också Trump Jr ha informerats via mejl om att de uppgifter som advokaten skulle sitta på var en del av en större insats från den ryska regeringen att hjälpa Trump vinna det amerikanska presidentvalet.

LÄS MER: Nyckelspelarna i senatsförhören om Ryssland

Konspiratoriskt samband

I USA är en av de stora frågorna hur mycket Trump-administrationen kände till kring mötet, och om man aktivt samarbetade med Ryssland.

– Det amerikanska medier är mest intresserade av nu är uttrycket collusion (maskopi). Var det något konspiratoriskt samband. Det har man ännu inte kunnat etablera men den länken som kom fram nu är det tydligaste tecknet. Det är någonting nytt och det mest uppseendeväckande, säger Erik Årsard.

LÄS MER: Kreml förnekar koppling: Känner inte till advokaten

Försenar lagstiftningarbetet

Frågan utreds nu av flera instanser i USA och kontroverserna har även en reell politisk inverkan på Trump-administrationen.

– Det är ett starkt störningsmoment att ständigt behöva svara på frågor kring det här. Man kommer inte fram med sitt budskap och det försenar lagstiftningarbetet i kongressen.

Donald Trump har lovat att avskaffa Obamacare, göra skattesänkningar, infrastruktursatsningar, men än så länge har inget förslag gått igenom i kongressen.

– Än har den här administrationen inte fått igenom någonting, den här frågan om Rysslandskontakterna ligger som blöt filt över hela administrationen och Vita huset, säger Erik Åsard.

LÄS MER: Rysskopplingarna och den sparkade FBI-chefen – detta har hänt

Rysskopplingarna i korthet

Hösten 2016: Den tidigare presidenten Barack Obama beordrade USA:s underrättelsetjänst att utreda misstankar om att Ryssland försökte påverka presidentvalet.

December 2016: Underrättelsetjänsten CIA, den federala polisen FBI och underrättelseorganet NSA hävdar att president Vladimir Putin beordrat en kampanj för att dels försvaga förtroendet för valsystemet, dels påverka valresultatet. Det börjar tidigt under president Trumps mandatperiod spekuleras kring relationen mellan Ryssland och Trumps presidentkampanj.

Februari 2017: Michael Flynn får sparken som nationell säkerhetsrådgivare. Vita huset säger att han ljög för vicepresident Mike Pence om sina kontakter med den ryske ambassadören Sergej Kisljak.

Den nionde maj: FBI-chef James Comey får sparken. Den officiella förklaringen rör bland annat hans hantering av utredningen kring Hillary Clintons mejl. Bara dagar innan han fick sparken hade Comey begärt mer resurser till den pågående Rysslandsutredningen.

Den åttonde juni: James Comey frågas ut i senatens underrättelseutskott. Beskrev Trump som en lögnare. Donald Trump hävdar å sin sid att Comey ljög i förhöret och säger sig själv vara redo att vittna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet