Moskén Nabi Yunus, som var en av Iraks mest kända, stod på platsen där profeten Yunus – eller Jonah, som han heter i bibeln – tros vara begravd.
Enligt ögonvittnen tog det inte mer än en timme för Islamiska staten (IS) att placera ut sprängmedel runt byggnaden, utrymma platsen och sedan låta bomberna gå av.
Flera attacker
Händelsen är den senaste i raden av attacker mot olika helgedomar i norra och västra Irak, som inte bara drabbar shiamuslimska platser utan även byggnader som är viktiga för sunnimuslimer, alltså gren inom islam som IS själva tillhör.
– IS är en mycket ortodox rörelse. I detta ingår så kallad ikonoklasm. Inga konstverk, monument eller statyer som kan tänkas avbilda gud eller gudomliga ting får synas. Vissa av dessa moskéer används av sufister och andra mjuka muslimer som inte har ett hårt synsätt.
Alla sådana rörelser betraktas nästan som otrogna, säger Per Jönsson, redaktör med inriktning på Mellanöstern på Utrikespolitiska institutet.
Konvertera, betala eller dö
Det var i början av juni som de militärt relativt starka sunniextremisterna Islamiska staten började lägga stora områden i Irak och Syrien under sig, bland annat Iraks näststörsta stad Mosul.
Staden är traditionellt ett viktigt fäste för kristna. Tusentals av de kristna flyr nu efter att de fått ett ultimatum av IS – antingen konvertera till islam, alternativt betala en särskild skatt, eller bli dödade.
Ytterst konservativa
Sunniextremisternas yttersta mål är att bygga upp ett renlärigt samhälle så som det var under profeten Mohammeds tid. IS är socialt och religiöst ytterst konservativa. De förespråkar sharia-lagar, offentliga avrättningar och inlåsning av kvinnor, enligt Per Jönsson, som betonar att även andra grupper gör det, till exempel talibaner och al-Qaeda. Det som däremot gör IS unikt är det avancerade statsbygget över ett stort område i östra Syrien och norra och västra Irak.
– De har skapat en stor stat med två stora städer – Mosul med sina två miljoner invånare och syriska Raqqa som har en halv miljon invånare. Man har tillsatt en regering och utsett ministrar med olika ansvarsområden, man försörjer sig självt genom ett beskattningssystem och det finns ett ordningsväsende, ett religiöst sådant men också ordningspolis på gatorna som faktiskt fungerar.
3.000 soldater
Gruppen kontrollerar viktiga ekonomiska tillgångar, till exempel oljeraffinaderier och vattenverk. Per Jönsson säger att IS byter ut ledningsskiktet inom samhällsinstitutioner men håller kvar vid tjänstemän och ingenjörer som kan sköta det dagliga arbetet.
Enligt USA:s militär och den irakiska säkerhetstjänsten har IS minst 3.000 soldater i Irak, och antalet håller snabbt på att skjuta i höjden genom nyrekrytering, bland annat från den syriska och irakiska diasporan.
Varför har IS lyckats vinna mark just nu?
– För att man är framgångsrik. Man började med att bygga upp militär styrka, genom utländska erfarna krigare. Nu vill andra hoppa på den vagnen också, ytterligare andra tycker inte att det är någon mening att kämpa emot IS. I städerna Mosul och Raqqa är det dessutom många som tycker att det äntligen börjar bli lugn och ro. Folk gillar inte domstolsutslagen, men regimen håller det den lovar, till exempel att förse folk med bensin, vatten och försörjningsmöjligheter.
SVT rättar: I en tidigare version av texten blev moskén Nabi Yunus tyvärr felstavad.