Lågteknologiska hemma-lösningar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de olika lågteknologiska lösningarna i klippet ovan. Foto: SVT / Reuters

De odlar grönsaker med duschvatten i smarta Paris-lyan

Publicerad

En liten lägenhet utanför Paris har designats med olika lågteknologiska funktioner som ska vara enkla, billiga och lätta att reparera. Ett experiment som forskare tror kan vara framtidens sätt att leva.

Ett par flyttade in i juli och ska bo i lägenheten till i början av november i ett experiment som görs tillsammans med Europeiska rymdorganisationen, ESA, och flera ingenjörsskolor.

Paret följs av forskare som mäter kostnaden, det ekologiska fotavtrycket och parets hälsa. Målet är ett hållbart och snudd på självförsörjande liv.

Framsteg

En av sakerna som de strävar efter är att minska vattenkonsumtionen. De hoppas använda 30 liter vatten var per dag, att jämföra med den genomsnittliga fransmannen som gör av med omkring 150 liter.

– Vi har ett 300-liters vattenkar med 124 växter, och växternas rötter badar i en näringslösning. Det gör att vi använder tio gånger mindre vatten jämfört med traditionell odling i jord, säger Caroline Pultz.

Se flera av hemmets lågteknologiska lösningar för hållbarhet, i klippet ovan.

Skicka gärna in tips på framsteg till: framsteg@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet