demonstranter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är verkligen rädd, på grund av min hudfärg” – Motdemonstranter samlades runt om i Storbritannien för att protestera mot de senaste dagarnas kravaller och upplopp. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Demonstrationer runt om i Storbritannien mot högerextremism

Publicerad

Storbritannien skakas av upplopp efter knivattacken i Southport där tre unga flickor dödades.

James Savage, vd för The Local, menar att den komplexa och polariserade invandringsfrågan bidrar till de spända stämningarna.

– De som är bakom upploppen representerar inte den stora majoriteten, säger han.

Tusentals poliser och demonstranter samlades i Storbritannien för att visa missnöje mot högerextrema grupper under onsdagskvällen. Trots oro på förhand förlöpte kvällen relativt lugnt rapporterar brittiska medier.

En serie upplopp har skett sedan början av förra veckan, efter att tre unga flickor dödades i en knivattack i Southport, nordvästra England. Dådet utlöste en våg av falska påståenden som spreds på nätet som felaktigt identifierade den misstänkte mördaren som en islamistisk migrant.

Men det finns en annan kontext till upploppen som just nu kan ses ta plats runt om i Storbritannien menar James Savage. Det grundar sig bland annat i ett bakomliggande problem av utanförskap och ett missnöje:

– England är segregerat och många etniska vita britter lever i fattigdom och utanförskap, särskilt i norra England. Det väcker ilska och att man lätt vill lägga skulden på någon annan. Dessa grupper bor också i städer med många invandrare från andra eller tredje generationen.

Komplex och polariserad fråga

Savage anser att åsikterna om invandring i Storbritannien är komplexa och polariserade. En undersökning från National Centre for Social Research visade att 69 procent var missnöjda med den förra regeringens invandringspolitik. Hälften tyckte den var för hård, andra hälften för slapp.

– De här personerna som är ute på gatorna och protesterar representerar inte den stora majoriteten. Det är mycket mer komplext än så och åsikter går isär, säger han och tillägger:

– Här kan man se högerextrema grupper som utnyttjar händelsen och missnöjet. En stor majoritet av britterna är emot våldet och upploppen, oavsett var man står i migrationsfrågan.

”Gnistan som tändes”

Siffror från företaget YouGov visar att enbart 7 procent av befolkningen stöttar upploppen och 12 procent tycker att de kan rättfärdigas.

Savage menar att orsaken till den senaste protestvågen är svår att fastställa. Det finns möjliga förklaringar, men en djupare undersökning krävs för att förstå kärnan i problemet.

– Gnistan som tändes var ett särskilt hemskt brott mot unga flickor. Desinformation som piskade upp stämningen och politiker som uttryckte sig på ett sätt som kan tolkas som att de spätt på missnöjet och känslorna. Sen händer också upplopp väldigt ofta på sommaren då folk är lediga och har tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.