På måndagen möts EU:s handelsministrar för att diskutera möjliga svarsåtgärder mot Trumps tullar, som börjar gälla på onsdag.
Från Sverige deltar bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).
Ett troligt första steg är tullar på amerikanska varor som är lätta att ersätta, säger Fredrik NG Andersson, nationalekonom vid Lunds universitet.
Han beskriver det som ett nödvändigt ont men något för EU att använda i förhandlingar framöver.
– Det finns lite olika meningar inom Europeiska unionen hur långt man ska gå och vad man ska ska lägga tullar på. Men någonting kommer det att bli och en ganska kraftfull markering kan vi nog räkna med.
Osannolikt att helt slippa tull
EU-ledare vill förhandla med USA om en lösning och har varit tydliga med att de inte vill ha något handelskrig.
Men att EU helt skulle slippa tullar från USA framöver tror Fredrik NG Andersson är osannolikt. Tullarna beskrivs som en avgörande del av Trumps politik.
Presidenten har sagt att de ska finansiera skattesänkningar, täcka budgetunderskott och skapa inhemsk tillverkning och jobb, konstaterar Fredrik NG Andersson.
– Donald Trump är på många sätt en ganska principlös politiker. Han har bytt åsikt i väldigt många frågor genom åren. Men det finns en fråga där han alltid har haft samma åsikt och det är just när det kommer till tullar. Så att man ska kunna förhandla bort alla tullar, det tror jag inte är möjligt.
Kan hota med tjänstesidan
Till skillnad från varor har USA haft ett handelsöverskott mot Europa när det kommer till tjänster.
En stor del av det USA säljer till Europa är digitala tjänster via techjättar som Apple och Meta, säger Fredrik NG Andersson. Ett osannolikt men möjligt framtida scenario är därför motåtgärder mot den amerikanska tjänstesektorn.
– Och försöka få dem till att sänka tullarna på varor genom att hota att vi skulle göra någonting på tjänstesidan.
Chefsekonomen Holger Schmieding på tyska banken Berenberg sa i veckan till CNBC att EU kan hota med just detta, om förhandlingar om tullar med USA inte lett till resultat i mitten av 2025.
Han tror att minst hälften av tullarna på EU-varor kommer att förhandlas bort framöver men att EU ”kan slå hårt” mot USA just genom techföretagen. Även Financial Times rapporterar att det diskuterats bland EU-diplomater.