Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikesreporter Samir Abu Eid går igenom några av de knutar som måste lösas mellan Israel och Hamas för ett avtal om vapenvila. Foto: BASHAR TALEB

Det står på spel när Hamas och Israel förhandlar om vapenvila i Gaza

Publicerad

Det kommer olika signaler från parterna i förhandlingarna om vapenvila i Gaza. Det här står på spel när medlarna träffas.

– Parterna brukar ofta säga att de accepterar, sedan slänger de in en lista med förbehåll. Det är ett diplomatiskt knep, säger Mellanösternexperten Anders Persson.

I slutet av maj presenterade USA:s president Joe Biden ett förslag från Israel om ett avtal för vapenvila. Utifrån förslaget, antog FN:s säkerhetsråd en resolution om eldupphör i Gaza.

Förslaget till avtal är uppdelat i tre faser. Delar av avtalet har offentliggjorts i ett tal som Biden höll i slutet av maj.

Krig mellan Israel och Hamas

Det är inte känt vad som i detalj har förändrats över tid. Men det finns områden där Israel och Hamas uppges stå långt ifrån varandra.

– Konturerna av Bidens originalplan är där, men frågan är hur mycket som är kvar, och hur mycket parterna har krävt att ändra, säger Anders Persson, Mellanösternexpert och statsvetare vid Linnéuniversitet.

Uppgifter om flera nya krav från Israel

Det handlar bland annat om att Israel vill ha kontroll över gränsen mellan Gaza och Egypten, fortsatt närvaro i Netzarimkorridoren som delar Gazaremsan mellan norr och söder, samt förhindra att stridande medlemmar från Hamas återvänder till norra Gaza.

Det uppges även finnas oenighet om frisläppandet av gisslan och palestinska fångar. En knäckfråga har från början varit att Hamas vill få garantier om ett fullständigt slut på kriget.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppger att Israel har accepterat ett nuvarande förslag. Hamas säger att de vill utgå från den ursprungliga planen och att förslaget strider mot villkor som Hamas gick med på i juli.

– Det är oklart exakt vad som ligger på bordet, men det ser ut som att USA tagit Israels anspråk i allt större beaktning, vilket också kan vara anledning till varför Hamas är missnöjda, säger Anders Persson.

Motiverar USA till positiva signaler

Förutom den humanitära situationen i Gaza och de gisslantagna israelerna, är det framför allt risken för ett storskaligt krig som står på spel för USA, säger Anders Persson.

– Det gör att det finns en poäng för USA att göra förhandlingarna långdragna och att inte ge upp. Det ger Iran och Hizbollah en anledning att inte eskalera konflikten.

Sedan förhandlingarna återupptogs efter dödandet av Hamasledaren Ismail Haniya, som tillfälligt strandade processen, uppges ingen representant från Hamas ha deltagit runt bordet.

– Så länge man säger att man förhandlar och att det finns en chans att lyckas, oavsett om det är sant eller inte – minskar det risken för ett storkrig, säger Anders Persson.

Joe Bidens förslag om avtal för vapenvila

  • Fas 1 inkluderar fullständig vapenvila i sex veckor, frisläppandet av ett antal personer från gisslan som inkluderar kvinnor, äldre och skadade i utbyte mot hundratals fängslade palestinier. Kvarlevor från vissa döda ur gisslan ska föras till familjerna. Hundratals lastbilar med nödhjälp ska släppas in i Gaza dagligen, civila palestinier tillåts återvända till sina hem. I slutet av fas 1 ska Israel och Hamas förhandla ”nödvändiga arrangemang” för nästa fas.
  • Fas 2 innebär att återstående personer som lever släpps ur gisslan, även manliga soldater. Israeliska styrkor drar sig tillbaka från Gaza. Vapenvilan kvarstår om Hamas lever upp till sina åtaganden. Den permanenta vapenvilan ska bli ett ”permanent upphörande av fientligheterna”.
  • Fas 3: En omfattande återuppbyggnadsplan för Gaza påbörjas och kvarlevor från resterande döda ur gisslan återlämnas till familjerna.

Medlar i förhandlingarna är USA, Qatar och Egypten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet