En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en person som talar, Bert Sundström, medan den högra sidan visar ett möte mellan två ledare som skakar hand, omgiven av flaggor från Nordkorea och Ryssland i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert Sundström, utrikesreporter och tidigare Moskvakorrespondent, besvarar frågor kring det militära samarbetet mellan Nordkorea och Ryssland. Foto: Axel Rydén/Reuters

Det vinner Nordkorea och Ryssland på en allians

Publicerad

Under de senaste veckorna har det rapporterats mycket kring eventuell nordkoreansk närvaro i Ryssland och Ukraina. Bert Sundström, utrikesreporter och tidigare Moskvakorrespondent, svarar på tre frågor om vad militärsamarbetet mellan Nordkorea och Ryssland innebär.

När det gäller Nordkoreas inblandning i Ryssland och kriget mot Ukraina så har landet enligt sydkoreanska underrättelsetjänsten troligen skickat tusentals soldater för övningar inför strid. På sociala medier sprids klipp som påstås vara bevis för att nordkoreanska trupper tränas av Ryssland. Nordkoreanska soldater har vidare setts till i den ryska Kursk-regionen och inne i Donbass-området enligt ukrainsk underrättelsetjänst.

– Omvärlden bör titta på det här och känna en viss oro, nu verkar det som att ett land till går in i kriget, säger Bert Sundström, utrikesreporter och tidigare Moskvakorrespondent.

Se mer om militärsamarbetet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet