En delad bild som visar tre sektioner: Den första visar soldater som marscherar bakom ett stängsel med taggtråd. Den andra visar soldater som står under ett tak utomhus. Den tredje sektionen visar en grupp soldater som står uppradade inomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna som spridits i klippet. Foto: Telegram: Parapax/Astra

Bilder påstås visa nordkoreanska soldater i Ryssland – det här vet vi

Publicerad
SVT Verifierar ·

På sociala medier sprids klipp som påstås vara bevis för att nordkoreanska trupper tränas av Ryssland – men visar bilderna egentligen?

SVT Verifierar har låtit sex experter på koreanska titta på bilderna.

– Det stämmer att det pratas koreanska i inomhusmiljön, säger Eunah Kim, adjunkt vid Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier på Stockholms universitet.

– Jag hör ingen koreanska, säger Gabriel Jonsson, docent vid samma institution för Asien- och Mellanösternstudier.

SVT Verifierar

Larm från flera håll

Det var den 17 oktober som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under en konferens i Bryssel larmade om att Ryssland vill skicka 10 000 nordkoreanska soldater till Ukraina.

Dagen efter meddelar Sydkoreas underrättelsetjänst att Nordkorea har beslutat att skicka 12 000 soldater till kriget i Ukraina. Samma dag börjar de första klippen av vad som påstås vara nordkoreanska soldater i Ryssland cirkulera på Telegram.

Oense om språket

Platsen där klippet utspelar sig kan snabbt identifieras av flera användare som en rysk militäranläggning drygt 20 mil från rysk-nordkoreanska gränsen.

Frågan är om det utifrån bilderna går att slå fast att soldaterna som syns är nordkoreaner. Ljudet är av låg kvalitet och talet är svårt att urskilja.

Av sex experter som SVT Verifierar kontaktat säger två att de kan höra koreanska.

– Det är nordkoreansk dialekt, säger Inja Herzegh Han, översättare på SVT.

”Växande desperation”

Den 23 oktober säger USA att de har uppgifter om att 3000 nordkoreanska soldater förflyttats till Ryssland.

– Vi vet ännu inte om dessa soldater kommer att delta i strid tillsammans med den ryska militären, men detta är utan tvekan en mycket oroande möjlighet, säger John Kirby, Vita husets talesperson för nationell säkerhet.

Kirby ser samtidigt draget som ett potentiellt svaghetstecken från Ryssland.

– Om nordkoreanska soldater går in i strid, skulle det visa på Rysslands växande desperation i kriget mot Ukraina. Ryssland lider extraordinära förluster på slagfältet varje dag, säger han.

Under torsdagseftermiddag uppgav Ukrainas militära underrättelsetjänst att nordkoreanska soldaterna redan satts in i strid i Kurskregionen, men det saknas i nuläget bildbevis på detta.

Se granskningen av bilderna i klippet ovan.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

SVT Verifierar

Mer i ämnet