Anne-Elisabeth Hagens försvinnande – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Den sista oktober 2018 försvann norska miljardärhustrun Anne-Elisabeth Hagen från sitt hem i Norge. Detta har hänt sedan försvinnandet:

31 oktober 2018: 68-åriga Anne-Elisabeth Hagen försvinner från sitt och makens hem i Fjellhammar utanför Oslo. Polisen misstänker att hon fördes bort under morgonen eller tidig förmiddag. En lapp hittas i hemmet där det står på felskriven norska att Anne-Elisabeth ska dödas om polisen kontaktas.

Efter det har varken familjen eller polisen mottagit några livstecken från henne.

Anne-Elisabeth Hagen

31 oktober-8 januari: Under tio veckor arbetar polisen i det tysta ihop med familjen för att hitta Anne-Elisabeth Hagen. De förmodade gärningsmännen begär en lösensumma på nio miljoner euro, som ska betalas ut i kryptovaluta.

9 januari 2019: Polisen väljer att gå ut med uppgifter om försvinnandet till allmänheten och medier. Anledningen till att man jobbat på fallet i hemlighet fram tills nu är att gärningsmännen framfört hot mot norskans liv om polisen eller medier blandas in. VG rapporterar att flera medier har känt till fallet men blivit uppmanade att inte publicera något om det.

24 januari 2019: Polisen meddelar på en presskonferens att den första kontakten med vad som tros vara kidnapparna togs den 16 januari, först i form av en lapp som lämnades i familjens hem och senare i digital form, rapporterar NRK. Familjens advokat vill inte gå in på vad som står på lapparna.

11 februari 2019: Polisen bekräftar att de har haft ny kontakt med kidnapparna. Ett meddelande ska ha tagits emot av polisen och familjen Hagens advokat men visade inte på något livstecken.

26 juni 2019: Polisen meddelar på en presskonferens att man nu arbetar efter teorin att Anne-Elisabeth Hagen har dödats. Den påstådda kidnappningen kan ha varit ett sätt att dölja mordet.

6 augusti 2019: Familjens advokat berättar att de haft kontakt med de misstänkta kidnapparna, som hävdar att Anne-Elisabeth Hagen är i livet. familjen har dock inte fått några bevis på att det stämmer.

28 augusti 2019: Polisen presenterar ett nytt spår. Ett skoavtryck som säkrats i området där Anne-Elisabeth Hagen ska ha kidnappats, skriver TT. Polisen tror att avtrycket tillhör gärningspersonen.

25 augusti 2019: Spår tyder på att förövarna förberett sig flera månader före försvinnandet, enligt norsk polis.

24 september 2019: Buntband har hittats i Hagens hem. Platsen beskrivs vara central för polisens utredning av fallet och man undersöker om buntbanden kan kopplas till försvinnandet.

24 oktober 2019: Blod från Anne-Elisabeth Hagen har säkrats i hemmet, meddelar norsk polis. Enligt polisen rör det sig om en mindre mängd blod som inte behöver vara kopplat till fallet men man väljer att gå ut med informationen för att undvika spekulationer.

28 april 2020: Anne-Elisabeths make Tomas Hagen grips på väg till sitt arbete i en planerad polisinsats av norsk polis. Han misstänks för mord alternativt medhjälp till mord på sin hustru. Polisen är förtegen om bevisläget och motivet, men tror inte Anne-Elisabeth kidnappats. Polisen söker fortfarande efter hennes kropp.

29 april 2020: Tomas Hagen häktas misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord på sin hustru. Han häktas i fyra veckor. Domstolen motiverar beslutet med att det finns en risk för att Hagen kan undanröja bevis.

7 maj 2020: Lagmansrätten, Norges motsvarighet till Hovrätten, beslutar att bevisningen är för svag för att hålla kvar honom i häktet. Detta överklagas av polisen till Högsta domstolen.

8 maj 2020: Samma dag som Tom Hagen väntas släppas ur häktet, grips en man i 30-års åldern misstänkt för mord eller medhjälp till mord på Anne-Elisabeth Hagen. Mannen har kopplingar till Tom Hagen men nekar till anklagelserna.

7 juni 2020: Ett planerat förhör Tom Hagen avbryts på grund av hans hälsotillstånd.

15 juni 2020: Tom Hagen utfäster en belöning på tio miljoner norska kronor för upplysningar som leder till att hustrun återfinns.

18 juni 2020: Polisen hittar skilsmässopapper i Anne-Elisabeth Hagens hem.

23 juni 2020: Polisen gör en husrannsakan i familjens båda fritidshus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anne-Elisabeth Hagen

Mer i ämnet