Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten. Så effektiva är ”sköldpaddskalen”. Foto: ”X”

Kriget i Ukraina

Ukrainsk räddningspersonal inspekterar en krater som uppstått efter en rysk attack i Zaporizjzja den 29 juni. Minst sju personer dog, två av dem barn. 18 personer skadades.

Ukrainsk räddningspersonal inspekterar en krater som uppstått efter en rysk attack i Zaporizjzja den 29 juni. Minst sju personer dog, två av dem barn. 18 personer skadades.
Foto: Kateryna Klochko

Överblick

Kristersson kritiserar Orbáns resa till Ryssland

Ulf Kristersson ställer sig kritiskt till ungerska premiärministerns resa till Moskva, där han träffade Vladimir Putin på fredagen. Kristersson anser att Viktor Orbán använder sitt ordförandeskap på ett "ansvarslöst och illojalt" sätt.

"Det sänder en felaktig signal till omvärlden och är ett hån mot det ukrainska folket som slåss för sin frihet", skriver Kristersson på X och tillägger:

"Viktor Orbán står ensam i detta, han talar inte för den europeiska unionen och inte för oss övriga stats- och regeringschefer."

Markerad händelse

Tyskland: Levererat ytterligare Patriot till Ukraina

Ett tredje luftvärnssystem av typen Patriot har skickats till Ukraina från Tyskland, uppger den tyske ambassadören Martin Jaeger på X.

Att ytterligare ett varit på väg från landet har varit känt sedan i våras. Ukraina besitter nu minst fyra Patriotsystem, och fler är på väg.

Nederländerna meddelade i slutet av maj att ytterligare ett ska levereras framöver. Också Rumänien har beslutat att skicka ett av sina Patriotsystem till Ukraina.

Ukrainarna har sagt sig behöva minst sju sådana för att hantera de dagliga ryska luftattackerna, men helst över 20 stycken för att skydda hela landets yta.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Orbán besöker Putin - kritiseras av EU-länderna

Ungerns premiärminister Viktor Orbán träffar Vladimir Putin i Moskva. Ett besök som väcker stor kritik bland EU-ländernas ledare. Unionens utrikeschef Josep Borrell gick ut innan besöket och slog fast att Orbán inte på något vis för EU:s talan.

Samtidigt säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen att det inte går att stoppa Putin genom att gå honom till mötes.

Orbán själv beskriver det som att fred inte uppnås "från en bekväm fåtölj i Bryssel"

Enligt Putin ska han och Orbán ha diskuterat olika lösningar på kriget i Ukraina.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rysk överste misstänkt för Butja-massakern gripen

Artiom Gorodilov, överste i ryska armén, greps i onsdags av den ryska säkerhetstjänsten FSB. Enligt ryska medier anklagas han för allvarliga korruptionsbrott.

I början av den ryska invasionen i februari 2022 ledde Gorodilov det regementet som, genom en utredning gjord av New York Times, befanns vara ansvariga för avrättningarna av civila i Butja, en förort utanför Kiev.

Gorodilov, som greps den 3 juli, åtalas av en rysk militärdomstol för att ha begått bedrägeri uppgående till minst en miljon rubel.

Sedan Sergej Sjojgu fick lämna sin post i maj i år, har en lång rad gripanden gjorts inom den ryska försvarsmakten.

Indiens premiärminister till Ryssland

Indiens premiärminister Narendra Modi kommer att besöka Ryssland den 8 juli, bekräftade premiärministerns kontor och Kreml den 4 juli.

Det blir Modis första resa till Ryssland sedan början av det fullskaliga kriget i Ukraina. Modi träffade Vladimir Putin i september 2022 vid toppmötet för Shanghai Cooperation Organization (SCO) i Uzbekistan.

Enligt Kreml kommer Modi och Putin att diskutera "utsikterna för den fortsatta utvecklingen av traditionellt vänliga rysk-indiska relationer, samt aktuella frågor på den internationella och regionala agendan."

Modi och Putin skakar hand vid ett möte i Uzbekistan 2022. Foto: Alexandr Demyanchuk/AP/TT

Slovakien ska öka elförsörjningen till Ukraina

Slovakien kommer att öka elexporten till Ukraina för att hjälpa till att stabilisera läget under höst- och vintermånaderna, sa Slovakiens president Peter Pellegrin den 4 juli under ett besök i Polen, rapporterar The Kyiv Independent.

Ryssland har de senaste månaderna intensifierat sina attacker mot Ukrainas infrastruktur och elnät. Som ett resultat av attackerna har Ukraina börjat genomföra rullande strömavbrott sedan den 15 maj.

- Sedan krigets början har vi redan exporterat mer än 40 000 megawatt el till Ukraina, och vi kommer att öka leveranserna under hösten och vintern, vilket förmodligen kommer att bli avgörande för Ukraina, sa Pellegrini.

Markerad händelse

Källa: Rysk ammunitionsfabrik attackerad

En ammunitionsfabrik i Ryssland har attackerats av Ukrainska drönare, uppger en militärkälla för nyhetsbyrån AFP.

Anläggningen ligger i staden Kotovsk i Tambovregionen i centrala Ryssland. Skadans omfattning på fabriken är oklar.

Fabriken har attackerats vid två tidigare tillfällen enligt militärkällan.

Markerad händelse

Orbán till Moskva för samtal med Putin

Ungerns premiärminister Viktor Orbán kommer under fredagen att resa till Moskva för att träffa president Vladimir Putin. Det uppger en ungersk regeringskälla för Radio Free Europe/Radio Liberty.

Tidigare i veckan besökte Orbán Kiev och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Där uppmanade den ungerske premiärministern att Ukraina borde överväga ett eldupphör, för att underlätta för fredssamtal.

De två resorna kommer efter att Ungern nyligen tog över ordförandeskapet i EU:s ministerråd.

Orbán ses allmänt som Rysslands bäste vän i EU och har vid flera tillfällen motsatt sig nya stödpaket till Ukraina i form av bland annat vapen och pengar.

Ungerns Viktor Orbán och Rysslands Vladimir Putin under deras möte i Kina i oktober förra året. Foto: Grigory Sysoyev/Sputnik/AP

Ryssland: Har rekryterat 190 000 soldater i år

Omkring 190 000 personer har rekryterats till den ryska militären under 2024, rapporterar statliga ryska RIA, som hänvisar till ett uttalande från tidigare presidenten Dmitrij Medvedev.

Enligt Medvedev, i dag biträdande ordförande i Rysslands säkerhetsråd, rekryteras i snitt 1 000 personer om dagen. Siffrorna är i linje med de beräkningar som Storbritanniens försvarsdepartement gjorde tidigare i våras.

För att locka fler att ansluta sig till armén, som dras med stora förluster, har Ryssland bland annat erbjudit högre löner. Enligt president Vladimir Putin är det inte aktuellt med en ny tvångsmobilisering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Regeringen: Stopp för rysk gas – men oklart när

Ända sedan Rysslands invasion av Ukraina har fartyg med flytande rysk naturgas (LNG) anlänt till svenska hamnar.

EU klubbade nyligen igenom ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, som är tänkt att sätta stopp för rysk fossilgas till Sverige, men när den sista leveransen är gjord kan regeringen inte svara på.

– Svenska importörer måste säga upp sina gällande avtal med Ryssland, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till TT under regeringens sommarfika.

Enigt honom påverkas importstoppet av när kontrakt löper ut som privata företag har skrivit.

– Det viktiga är att sanktionsbeslutet nu är fattat för den här importen av LNG via svenska terminaler, säger Billström.